A-
A+

Förvärrat läge – tidigare stängning på krogen

Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterar nya restriktioner under en pressträff i Rosenbad.
Statsminister Magdalena Andersson (S) presenterar nya restriktioner under en pressträff i Rosenbad.
CoronavirusetTT

Smittan rusar till rekordnivåer och nu införs nya restriktioner. Från och med onsdag ska krogar och restauranger med serveringstillstånd stängas senast klockan 23.

Annons

Annons

Det är utan tvekan så att läget har förvärrats. Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger statsminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Nya smittskyddsåtgärder träder ikraft från den 12 januari vilket bland annat innebär att alla som kan arbeta hemifrån ska göra det. Restauranger och krogar med serveringstillstånd ska stängas senast klockan 23 och vuxna uppmanas att begränsa sina nära kontakter inomhus, till exempel genom att avstå från större middagar och fester.

Regeringen förlänger även avrådan från deltagande i cuper och läger inomhus och smittskyddsåtgärder inom långväga kollektivtrafiken. För mässor med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis.

Tillfälliga åtgärder

De (åtgärderna) är tillfälliga. Både regeringen och myndigheter kommer att bedöma behovet av åtgärderna löpande, säger Andersson.

Folkhälsomyndigheten har också lämnat in en hemställan till regeringen om att taket för privata sammankomster i hyrda lokaler ska sänkas till max 20 deltagare. Vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus vill Folkhälsomyndigheten se ett maxtak på 500 personer, även med vaccinbevis.

Socialminister Lena Hallengren (S) pekar på att läget har förvärrats i sjukvården:

Andelen patienter på landets sjukhus har den senaste veckan ökat med nästan 40 procent, säger hon.

Hon understryker:

Alla som kan ska arbeta hemifrån, säger Hallengren.

Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell lyfter också den ökande belastningen på sjukvården:

Sammantaget kan vi konstatera att hälso- och sjukvården och omsorgen står inför ett ansträngt läge de kommande veckorna, säger hon.

Annons

Annons

"Omikron har tagit över"

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen i Sverige ökat under jul- och nyårshelgen.

Omikron har tagit över i Sverige.

Läget är osäkert, konstaterar hon, men bedömningen är att smittspridningen kommer att vara hög de närmaste veckorna. Smittotoppen kan bli mer långvarig än vad man tidigare förutspått.

Tittar man på utvecklingen i många andra länder och att omikron bryter igenom smitta på ett helt annat sätt bedömer vi att det kan bli en längre topp än vad som vi har i våra scenarier, säger Karin Tegmark Wisell.

Hon betonar att vaccinet däremot är väldigt effektivt mot allvarlig sjukdom och död, även vid två doser. Det ger ytterligare skydd vid en tredje dos.

Även mot omikron har man ett gott skydd mot svår sjukdom, säger hon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.