A-
A+

Fossillobbyn ökar sin närvaro på klimatmöte

Demonstranter protesterar mot användandet av fossila bränslen på klimatmötet COP27 i Egypten.
Demonstranter protesterar mot användandet av fossila bränslen på klimatmötet COP27 i Egypten.
KlimatTT

Det finns mer än 600 lobbyister för klimatskadliga fossila bränslen på FN-konferensen COP27. Det är en ökning med 25 procent från förra året.

Vissa menar att den ökade närvaron riskerar att skada förhandlingarna.

Annons

Annons

FN:s årliga klimattoppmöten har alltid lockat representanter för olje- kol- och gasindustrierna som har ett intresse av hur debatten om framtidens energi formas.

I år deltar omkring 35 000 personer i COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypten – ett möte som bland annat syftar till att växla upp klimatarbetet och minska utsläppen av klimatskadliga växthusgaser. Av dem har 636 personer kopplingar till den fossila sektorn, att jämföra med 503 vid COP26 förra året, enligt en rapport från organisationerna Corporate Accountability, Global Witness och Corporate Europe Observatory.

"Menar inte allvar"

Då avses delegater med direkta kopplingar till bränsleföretag eller som deltar som medlemmar i delegationer som agerar på uppdrag av fossilindustrin.

COP27 liknar en mässa för fossilindustrin, säger Rachel Rose Jackson från Corporate Accountability i samband med att rapporten lanseras.
Fossilindustrin menar inte allvar med klimatåtgärder. Det har de aldrig gjort och kommer aldrig att göra.

Förenade arabemiraten – som står värd för COP28 nästa år – har den största delegationen på COP27, 1 070 personer varav 70 kan kopplas till utvinningen av fossila bränslen. Rysslands delegation har 33 lobbyister för olja och gas i sin delegation om 150 personer.

Annons

Annons

"En karneval"

Nu vädras oro från miljögrupper och civilsamhälle om att lobbyisterna ska bromsa framsteg snarare än att vara med i diskussionerna om hur deras industrier behöver begränsas för att utsläppen av växthusgaser ska kunna minska snabbt i världen.

Explosionen av antalet industridelegater som deltar i förhandlingarna stärker övertygelsen om att industrin ser COP som en slags karneval och inte som en tillfälle att ta itu med den pågående och överhängande klimatkrisen, säger Kwami Kpondzo från Friends of the Earth Togo, till The Guardian.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.