Fotbollens bakgård väntar för svenska klubbar

Søren Rieks och hans Malmö FF nådde i vintras 16-delsfinal i Europa League. Från och med nästa säsong får dock inget svenskt lag inleda sin kvalresa till EL-gruppspelet utan tre av fyra klubbar får kvala till nya Europa Conference League. Arkivbild.
Søren Rieks och hans Malmö FF nådde i vintras 16-delsfinal i Europa League. Från och med nästa säsong får dock inget svenskt lag inleda sin kvalresa till EL-gruppspelet utan tre av fyra klubbar får kvala till nya Europa Conference League. Arkivbild.
FotbollTT

Europafotbollens bakgård väntar för tre av fyra svenska klubbar nästa år.

Endast mästarlaget har möjlighet att nå Champions League eller Europa League – för övriga väntar spel i den nya tredjedivisionen Europa Conference League.

Ekonomiskt verkar den turneringen inte bli så attraktiv, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i Svensk elitfotboll.

Annons

Annons

I veckan fortsätter resan mot Europa League-gruppspelet (EL) för Hammarby (onsdag), Djurgården, IFK Göteborg och Malmö FF (torsdag) med den andra kvalrundan, men det är sista säsongen som tre av fyra svensklag kan nå Europafotbollens näst största klubbturnering.

Nästa sommar väntar en ny verklighet. Årets svenska mästarlag får fortsatt kvala till Champions League (CL) och har även chans på EL-gruppspel vid ett misslyckat CL-kval, men tvåan och trean i allsvenskan samt nästa års cupvinnare får i framtiden kvala till den nya turneringen Europa Conference League (ECL).

En tredjedivision som Svensk elitfotboll (Sef) riktar kritik mot.

"Risk vi flaggat för"

Det stora problemet nu är den inte ser ut att få en ekonomisk tilldelning som gör den attraktiv att spela i. Det är en risk vi har flaggat för, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i såväl Sef som ligaföreningen European Leagues.

Vid ett framgångsrikt EL-kval kan MFF, Göteborg, Hammarby och Djurgården kvittera ut minst 38 miljoner kronor i form av ett säkrat gruppspel. Bara att gå till det sista kvalsteget genererar mycket pengar i ett svenskt sammanhang – vid ett förlorat playoff har man spelat in över elva miljoner kronor i ersättning från Uefa.

Hur stor pengapåsen blir för framtidens ECL-spel är oklart. Beskedet har dröjt med anledning av coronapandemin.

Om tävlingen ska upplevas som meningsfull kräver det en ordentlig ekonomisk satsning. För det är tveksamt om matcharrangemanget kommer att generera så mycket eftersom det är idel okända lag man ställs mot, säger Olsson.

Annons

Annons

Förlorar intäkter

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén sitter i egenskap av styrelseledamot i intresseföreningen ECA (European Club Association) med i Uefas arbetsgrupp som jobbar med pengafördelningen. Ett arbete som inte har gått i mål ännu.

På grund av pandemin vet vi inte vad den totala intäkten är och hur mycket pengar det är som ska fördelas, säger Niclas Carlnén.

Coronapandemin kommer även att påverka intäkterna för föregående och kommande säsong i Champions League och Europa League.

2020 kommer det att finnas ett intäktsbortfall och det är svårt att säga exakt hur mycket pengar det är som kommer att fördelas. Man tror inte att det kommer vara en jättestor skillnad, men det kommer att påverka. En liten nedgång får man räkna med, säger Carlnén.

Ett argument för att införa en tredje nivå under Champions League och Europa League är att nationsförbunden vill ha fler klubblag i turneringarna. Samtliga tre turneringar kommer att ha 32 lag vardera i gruppspelet, men i realiteten är det endast 16 nya platser eftersom Europa League bantas från 48 lag. Den nya strukturen gäller över säsongen 2023–2024.

Men det är ju ingen mening att ha många lag i en turnering om turneringen inte både genererar sportslig och ekonomisk framgång, säger Lars-Christer Olsson.

Större Europachans

För svenska klubbar är det förstaplatsen i allsvenskan som ger en möjlighet att nå finrummen ute i Europa. Precis som tidigare får mästarlaget kvala till Champions League, men det finns livlinor till såväl Europa League som Europa Conference League.

Ett SM-guld ger således bättre möjligheter än tidigare att nå gruppspel i Europa.

Den allsvenska förstaplatsen kommer att vara viktig av just de anledningarna. Sedan vill man alltid vinna allsvenskan i vilket fall som helst, säger Niclas Carlnén.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons