A-
A+

Fotbollens tvekan trots glädjebeskedet

Fotbollspubliken kan snart fylla läktarna igen.
Fotbollspubliken kan snart fylla läktarna igen.
FotbollTT

Fotbollsläktarna kan fyllas med åskådare igen.

Men Sef-chefen Mats Enquist vill inte ropa hej riktigt än.

Vi kommer inte blint knöka in alla, säger han.

Annons

Annons

29 september slopas deltagarbegränsningarna som påverkat idrotten sedan förra våren.

Och för Mats Enquist och intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef) ser en lång kamp om att få tillbaka fotbollspubliken ut att vara över.

Jag är nästan tom, det är väl ungefär som det känns att vinna ett derby, säger han och fortsätter:
Det här innebär att vi genast sätter oss och planerar för hur vi vill ta ansvar. Det är inte staten som talar om hur många vi får vara på arenor utan det är vi och klubbarna som ska diskutera lösningar.

Skeptiska till vaccinationspass

Det finns dock några frågetecken att reda ut.

Regeringen har remitterat ett förslag om att inför vaccinationspass på evenemang med fler än 15 000 åskådare, något som Enquist hoppas att fotbollen slipper.

Vi är lite skeptiska, men det är ett verktyg om inget annat funkar. Om smittan ökar är det bra med vaccinpass som reservplan, säger han.

Och även om fotbollen har möjlighet spela inför fullsatta läktare om drygt tre veckor vill Sef-basen inte slå fast att så blir fallet.

Det här innebär inte att vi ska sluta arbeta med säkra evenemang, det arbetet fortsätter. Vi utgår från vad som är ansvarsfullt och även om vi kan ha fullsatt innebär det inte att vi blint knökar in alla, säger han och fortsätter:
Det kan bli vissa restriktioner som handsprit och undvika köbildning, det där ska vi jobba i hop på ett bra sätt. Vi kommer hitta vår nivå och den kommer vara betydligt närmre fullsatta läktare än man kan tro.

Annons

Annons

Jubel i Malmö

I herrallsvenska Malmö FF, som både slåss om ligaguld och avancemang från Champions League-gruppspelet, är publikbeskedet en välkommen injektion.

Det vi har hoppats på, men inte visste om man kunde förvänta sig, händer faktiskt nu. Vi har fyra matcher kvar med nuvarande restriktioner, men därefter kommer vi kunna att spela inför betydligt fler åskådare och förhoppningsvis fullsatt, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd, till TT.

MFF möter IFK Norrköping i allsvenskan hemma på lördag, men klubben närde en liten förhoppning om att restriktionerna på något sätt skulle lättas redan till tisdag då skåningarna premiärspelar hemma mot den italienska storklubben Juventus i Champions League.

Det har vi haft hela tiden. Vi har hoppats att man skulle göra en förändring så fort som möjligt och anpassa regelverket efter det som gäller i övriga delar av samhället. Men att vi får till det här nu och utan restriktioner förhoppningsvis från den 29 september är ett riktigt bra beslut, säger Carlnén.

Mot Juventus är publikkapaciteten fortsatt 5 500 åskådare, men endast runt 4 000 kommer att kunna köpas av MFF-supportrar. Detta eftersom Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) tilldelas runt 1 500 biljetter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!