Från boss i "Mr Robot" till joker i "Beck"

Martin Wallström spelar rollen som Josef Eriksson i de kommande 'Beck'-filmerna. Pressbild.
Martin Wallström spelar rollen som Josef Eriksson i de kommande "Beck"-filmerna. Pressbild.
TelevisionTT

Martin Wallström är ett välkänt ansikte för den som följt serien "Mr Robot". Efter fyra säsonger av den amerikanska thrillerserien kliver han nu in i den svenskaste av företeelser: filmerna om Martin Beck.

Det känns stort. Jag har gillat "Beck" ända sedan de första filmerna kom, säger han till TT.

Annons

Annons

Den nya uppställningen i 'Beck'. Från vänster: Kristofer Hivju, Jennie Silfverhjelm, Peter Haber, Rebecka Hemse, Måns Nathanaelson, Elmira Arikan, Martin Wallström.
Den nya uppställningen i "Beck". Från vänster: Kristofer Hivju, Jennie Silfverhjelm, Peter Haber, Rebecka Hemse, Måns Nathanaelson, Elmira Arikan, Martin Wallström.

I den nya filmen "Beck – undercover" spelar Martin Wallström rollen som Josef Eriksson. Han beskriver rollfiguren som "en joker", men vill inte avslöja för mycket på förhand.

Josefs och Beckgruppens vägar korsas och det är väldigt svårt för dem att placera vem Josef är och vad han har för motiv och roll i utredningen som de är mitt inne i. Det gör honom lite oklar i deras ögon.

Enligt TV4 kommer Josef Eriksson att ta stor plats i de kommande fyra "Beck"filmerna.

Jag vill inte spoila någonting, han gör vad han måste för att komma åt det han vill ha och spelar inte efter samma regler som alla andra. Så kan man säga.

Fortsatte filma

Inspelningarna satte i gång i januari, men stötte på patrull när coronapandemin bröt ut. Efter omstruktureringar för att följa de nya riktlinjerna kunde filmandet fortsätta som planerat och avslutades i juni.

Det blev skarpt läge mitt under inspelningen. Vi fick en massa nya direktiv och kunde fortsätta, jag tror faktiskt att vi var en av två produktioner i nästan hela världen som fortsatte just då. Det kommer inte att märkas på oss som är framför kameran. Teamet vidtog en massa försiktighetsåtgärder, bland annat har scener som skulle ha varit inomhus från början flyttats ut, säger Martin Wallström.

Martin Wallström växte upp i Uddevalla, började skådespela som tonåring och filmdebuterade 1998 som femtonåring i "Hela härligheten". Han syntes som riddaren Arn Magnussons son i "Arn"-filmerna och har haft roller i deckarserierna "Johan Falk" och "Maria Wern".

2015 gjorde han internationell debut i "Mr Robot", som i Sverige sänts på SVT och Viaplay. Totalt blev det fyra säsonger mot Oscarsvinnaren Rami Malek och veteranen Christian Slater.

Det är egentligen väldigt liten skillnad att jobba på filminspelningar i Sverige och USA. Man är två skådespelare som försöker få det att flyga framför kameran. Jag kommer ihåg när vi gjorde piloten för några år sedan, jag var nervös när jag skulle göra min första scen. Men sedan slog det mig att "det här har du ju gjort förr". Det är en kamera och en annan skådespelare och så ska ni göra en scen. Jag tror att det är viktigt att ha i bakhuvudet, säger han.

Annons

Annons

Spelar i sci-fi-film

"Mr Robot" har enligt Martin Wallström haft en relativt liten men väldigt inbiten och trogen fanskara. När serien lades ned blev fansen besvikna, men seriens skapare var nöjda med att få avsluta i tid.

Vi visste att det var sista säsongen innan vi började spela in. Visst, det är kul att göra många säsonger men vi var glada över att göra en sista säsong på våra villkor. Många gånger blir en serie bara nedlagd eller så försöker man mjölka ur den och gör för många säsonger. Det var ett värdigt sätt att få gå i mål, säger han.

Under flera års tid har Martin Wallström delat sin tid mellan New York och Sverige, med familjen boendes halvårsvis i USA. När han tackade ja till rollen i "Beck" hade han precis avslutat inspelningarna av kommande amerikanska sci-fi-filmen "Parallel", som har premiär i december.

Vi är många skandinaver som jobbar utomlands nu, se bara på Kristofer Hivju (som också spelar i "Beck", reds anm). Just nu är det både turbulent och samtidigt stillastående i branschen, på grund av pandemin. Men jag hoppas på att kunna spela in både utomlands och i Sverige i framtiden.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons