A-
A+

Frankrike inför krav på vaccinering

Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild
Frankrikes president Emmanuel Macron. Arkivbild
FrankrikeTT-Reuters

Frankrike inför obligatorisk vaccinering av vårdpersonal mot covid-19, uppger president Emmanuel Macron. Det kommer också krävas hälsointyg för att besöka bland annat restauranger och biografer. Orsaken är den ökade smittspridningen.

Annons

Annons

I ett tv-tal till nationen på måndagskvällen sade Macron att det kommer att bli obligatoriskt för dem som jobbar i vården och på äldreboenden att vaccinera sig.

Vi måste gå vidare med vaccineringen av alla fransmän, det är enda sättet för att uppnå ett normalt liv, sade han.

Enligt hälsominister Olivier Véran kommer inte vårdpersonal att få gå till jobbet och kommer inte heller att få någon lön om de inte vaccinerar sig före den 15 september.

Det finns en stark antivaccinationsrörelse i landet och myndigheterna har försökt övertyga befolkningen, däribland vårdpersonal, att vaccinera sig. Men en nedåtgående trend i vaccineringen och ett ökat antal smittade av framför allt deltaviruset, från 2 000 per dag i slutet av juni till nära 4 000 i dagsläget, har tvingat regeringen att tänka om. Epidemiologer har varnat för att om inga åtgärder vidtas kan Frankrike gå mot 20 000 smittade om dagen i slutet av juli.

Krävs intyg

Macron sade också att de hälsointyg som måste visas upp för att gå på stora evenemang och nattklubbar även kommer att krävas i andra sammanhang, bland annat för att besöka restauranger, biografer, teatrar och för att resa med tåg och flyg. Intyget visar att en person antingen har blivit vaccinerad mot covid-19 eller har fått negativt resultat i ett PCR-test.

Vi kommer att utöka hälsointyget så mycket som det går för att få så många av er som möjligt att bli vaccinerade, sade presidenten.

Annons

Annons

Även Grekland

Obligatorisk vaccinering är inte vanligt i Europa. Sedan tidigare har Italien infört det för vårdpersonal och på måndagen följde utöver Frankrike även Grekland efter, som ett sätt att få bukt med den ökade smittspridningen.

Det är inte Grekland som är i farozonen utan ovaccinerade greker, sade premiärminister Kyriakos Mitsotakis.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!