Frankrike: Libanon riskerar gå under

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian. Arkivbild.
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian. Arkivbild.
Libanon/FrankrikeTT-AFP

Annons

Annons

Libanon riskerar att försvinna som självständig statsbildning om inte landets politiska ledning tar sig i kragen, varnar Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian. En ny regering måste omedelbart komma på plats, anser han.

Landet står på avgrundens brant. Det råder ett humanitärt och hälsomässigt nödläge, konstaterar Le Drian i en intervju med mediebolaget RTL inför den franske presidenten Emmanuel Macrons Beirutbesök nästa vecka.

Libanon lider av en humanitär, ekonomisk och politisk kris som nått en ny kulmen efter explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti, då över 180 personer dödades, tusentals skadades, och stora delar av huvudstaden ödelades.

De har fastnat i en konsensus av inaktivitet. Det kan inte fortsätta så, och det säger vi nu väldigt klart och tydligt, säger han.

Macron reser till Beirut på måndag för att diskutera återuppbyggnadsfrågor och politiska reformer i landet, som är en tidigare fransk besittning. Den massiva folkliga kritiken mot att stora mängder ammoniumnitrat förvarats i hamnen i åratal ledde den 10 augusti till att premiärminister Hassan Diabs regering avgick.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons