A-
A+

Frankrike: Nya pakten "en dolkstöt i ryggen"

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian. Arkivbild.
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian. Arkivbild.
StorbritannienTT-AFP

Den nya säkerhetspakt mellan Storbritannien, Australien och USA som presenterades i natt möts av ilska från Frankrike, som nu ställer in ett planerat firande på ambassaden i Washington DC.

Annons

Annons

Firandet gällde 240-årsjubileet av slaget vid Chesapeake Bay, då franska flottan hjälpte USA att vinna frihetskriget mot britterna. Franska flottans högsta befälhavare har åkt till Washington för att delta i firandet, som skulle ha ägt rum på franska ambassaden och ombord på ett franskt skepp i hamnen, men han kommer i stället att återvända hem till Frankrike, skriver New York Times.

Frankrike anser att ubåtsaffären bryter mot den "anda av samarbete" som finns mellan Frankrike och Australien och som enligt planerna skulle ha resulterat i tolv ubåtar som skulle ha tillverkats i Frankrike, vilket Australiens premiärminister Scott Morrison i juni "fullt ut" ställde sig bakom.

Jag är väldigt arg i dag, och bitter … det här är inget som allierade gör mot varandra, säger landets utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

"Dolkstöt"

Kontraktet var värt runt motsvarande runt 315 miljarder svenska kronor när det offentliggjordes 2016.

Det är en dolkstöt i ryggen. Vi har etablerat ett förtroendefullt förhållande med Australien och detta förtroende har förråtts, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian till radiokanalen France Info, med anledning av att ländernas planerade ubåtssamarbete nu inte blir av.

USA:s utrikesminister Antony Blinken försöker gjuta olja på vågorna och kallar Frankrike en "viktig partner".

Jag vill betona att det inte är någon skillnad på våra allierade, varken på andra sida Atlanten eller Stilla havet. Vi vill utforska alla möjligheter att fördjupa våra transatlantiska samarbeten i Asien och där är särskilt Frankrike en viktig del, säger han.

Storbritannien är inte ute efter att reta upp fransmännen, men förstår deras frustration, säger försvarsminister Ben Wallace till BBC med anledning av den franska reaktionen.

Inte heller Nya Zeeland jublar. Premiärminister Jacinda Ardern säger i ett uttalande att "Nya Zeelands hållning om förbud av atomdrivna ubåtar i våra vatten är fortsatt oförändrat" och att de alltså inte kommer att tillåtas använda nyzeeländskt territorium.

Annons

Annons

Kina fördömer

Pakten bildas samtidigt som oron ökar för Kinas växande inflytande i området som på geopolitiskt språk kallas Indo-Pacific.

Kina fördömer den nya säkerhetspakten och säger att det är ett "extremt oansvarigt" hot mot stabiliteten i regionen, säger utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian vid en presskonferens.

I en första kommentar från kinesiskt håll sade landets ambassad i Washington enligt Reuters att de tre länderna "borde skaka av sig sina kalla kriget-mentaliteter och ideologiska fördomar".

Australiens försvarsminister Peter Dutton försvarar beslutet.

I slutändan gjorde vi ett val baserat på vad som är bäst för vårt land ur säkerhetssynpunkt. Vi tittade på de olika alternativen och kunde inte se att fransmännens ubåtar var överlägsna dem från USA och Storbritannien.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.