A-
A+

Frankrike röjer hemliga krigshandlingar

Frankrikes president Emmanuel Macron lade ned en krans vid en minnesceremoni 60 år efter protesterna i oktober. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron lade ned en krans vid en minnesceremoni 60 år efter protesterna i oktober. Arkivbild.
FrankrikeTT-AFP

Frankrike kommer att öppna hemligstämplade polisdokument 15 år tidigare än planerat, för att kunna "se sanningen i vitögat", meddelar regeringen.

Öppnandet är ett led i att reparera relationen med Algeriet.

Annons

Annons

De hemliga handlingarna omfattar juridiska processer bland fransk polis och militär under Algerietrevolten 1954–1962. Det är troligt att de bekräftar tortyr och olagliga avrättningar i samband med att Algeriet frigjorde sig från det franska kolonialstyret.

Enligt kulturminister Roselyne Bachelot kan relationen endast återuppbyggas på sanningens grund, säger hon till BFMTV. På frågan om det är troligt att uppgifter om tortyr kommer att hittas i arkivet säger Bachelot att det ligger i landets intresse att de uppmärksammas:

Vi bör aldrig rädas sanningen. Vi måste sätta den i sitt sammanhang.

Beskedet kommer sedan ländernas relation försämrats betydligt efter att Frankrikes president Emmanuel Macron i oktober anklagade Algeriet för historieförfalskning och för att underblåsa hat mot Frankrike.

Men i oktober fördömde han även den franska polisens agerande för 60 år sedan, då algerier som protesterade i Paris dödades av fransk polis. Tiotals människor – eller flera hundra, befarar aktivister – slogs ihjäl av polisen och ska ha kastats i floden Seine. Något exakt antal har aldrig offentliggjorts.

En rapport som beställts av Emmanuel Macron tidigare i år har kommit fram till att det behövs en sanningskommission om kriget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.