A-
A+

Frankrike rustar för ny storstrejk

Demonstranter i Paris protesterar den 11 februari mot regeringens förslag att höja pensionsåldern.
Demonstranter i Paris protesterar den 11 februari mot regeringens förslag att höja pensionsåldern.
FrankrikeTT-AFP

På tisdag är det dags igen – fransmännen ska åter ge sig ut på gatorna för att protestera mot regeringens planer på att höja pensionsåldern från 62 till 64 år.

Annons

Annons

Fem dagar med massiva strejker har inte fått Elyséepalatset att skaka. Därför hotar de franska fackföreningarna med ännu kraftigare protester mot den föreslagna pensionsreformen.

På tisdag beräknas upp till 1,4 miljoner fransmän demonstrera på gatorna. Målet är att få Frankrike att stå stilla.

Vi har hela tiden sagt att vi skulle lägga i nästa växel om det skulle behövas, sade Philippe Martinez, ordförande för den vänsterradikala fackföreningen CGT till Journal du Dimanche.
Och det är det som gäller på tisdag.

I praktiken innebär det drygt 260 demonstrationer, varav flera i mindre städer där motståndet de föreslagna förändringarna är stort och där strejker och demonstrationer påverkar det dagliga livet mer än i storstäderna.

Polisen räknar enligt källor till AFP med att mellan 1,1 miljoner och 1,4 miljoner kommer att delta, vilket är i paritet med de hittills största demonstrationerna, den 31 januari.

För att verkligen dra i den franska nödbromsen har de åtta största fackförbunden tagit ut sina medlemmar i strejk och butiksinnehavare uppmanas att hålla stängt. Bara vart femte fjärrtåg kommer att kunna gå och även lokaltåg och Paris tunnelbana kommer att påverkas.

Men tiden börjar rinna ut för demonstranterna. Förslaget har redan debatterats i nationalförsamlingen och är nu uppe i senaten. Båda kamrarna ska senast den 26 mars ha röstat i frågan.

Reformen innebär att den franska pensionsåldern – en av Europas lägsta – höjs från 62 till 64 år och att fransmännen måste jobba fler år för att få full pension. Enligt mätningar i februari är två tredjedelar av befolkningen skeptiskt till ändringarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.