A-
A+

Frankrike stoppar avlivning av tuppkycklingar

Det franska beslutet ska förhindra att 50 miljoner tuppkycklingar avlivas varje år. Genrebild.
Det franska beslutet ska förhindra att 50 miljoner tuppkycklingar avlivas varje år. Genrebild.
FrankrikeTT-AFP

50 miljoner tuppkycklingar avlivas i Frankrike varje år. Men snart blir det lag på att fjäderfäna i stället ska könsbestämmas redan innan kläckningen.

Annons

Annons

Tuppkycklingar lägger inte ägg och växer sig inte lika stora som hönkycklingar. I stället dödas de som regel strax efter kläckning, oftast genom att malas eller gasas med koldioxid.

Men från och med nästa år förbjuder Frankrike slakten, meddelar jordbruksminister Julien Denormandie. Tuppkycklingarna ska gallras redan på äggstadiet.

Från och med den 1 januari 2022 måste alla kycklingkläckerier ha installerat eller beställt maskiner som låter dem bestämma kycklingens kön i ägget, säger Denormandie.

Enligt jordbruksministern kommer förbudet resultera i 50 miljoner färre avlivade tuppkycklingar varje år.

Uppfödare har länge hävdat att könsbestämning innan kläckning är dyrt och opraktiskt, men de argumenten har försvagats i takt med att tekniken förfinats. Franska staten ska tillhandahålla ett riktat utvecklingsstöd på tio miljoner euro till uppfödarna. Enligt jordbruksdepartementet väntas förändringen också leda till att snittpriset för en kartong med sex ägg ökar med en eurocent.

Det franska förbudet kommer efter mångåriga påtryckningar från djurrättsaktivister. Tyskland fattade i januari samma beslut, vilket även det träder i kraft år 2022.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!