Fransk-brittisk gräns öppnar för varor

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har enats med Frankrikes president Emmanuel Macron om en gränsöppning. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har enats med Frankrikes president Emmanuel Macron om en gränsöppning. Arkivbild.
StorbritannienTT-Reuters

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och Frankrikes president Emmanuel Macron har enats om en plan för att åter tillåta varutransporter mellan länderna.

Gränsen stängdes i helgen sedan en ny, smittsam coronamutation upptäckts i Storbritannien.

Annons

Annons

Annons

Annons

Enligt public servicekanalen BBC, som hänvisar till den franske EU-ministern Clément Beaune, kommer man redan på onsdag att tillåta varor att transporteras mellan länderna, som knyts samman genom kanaltunneln mellan Dover och Calais.

I helgen stoppade flera länder resor till och från Storbritannien på grund av en smittsam mutation av coronaviruset som sprids i landet. Frankrike stoppade även alla varutransporter mellan länderna som hanterats av mänskliga händer. På måndagen följde Sverige efter, och stoppade resor från Storbritannien och Danmark, där den nya variationen också har upptäckts.

Enligt svenska Folkhälsomyndigheten tyder ingenting på att den nya varianten av coronaviruset ger en svårare sjukdom. Utöver Storbritannien och Danmark har enstaka smittade även rapporterats från Nederländerna, Belgien, Australien och Sydafrika.

Folkhälsomyndigheten ska utöka kontrollen av prover för covid-19, för att undersöka om den nya mutationen redan finns i Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons