A-
A+

Frederiksen vill ha dansk vaccinproduktion

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) vill att Danmark drar igång egen vaccintillverkning redan nästa år.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mot bakgrund av den dialog vi har haft med life science-sektorn den senaste tiden gör vi bedömningen att det finns underlag för att etablera produktion i Danmark på kommersiella villkor, säger hon till Børsen.

Frederiksen går inte in närmare på huruvida det är några särskilda vaccinproducenter som kan komma ifråga, men det ska röra sig om mRNA-teknik, som är grunden till Pfizers-Biontechs och Modernas vaccin.

Förslaget ska nu baxas igenom folketinget. Hos oppositionspartiet Venstre är man positiva, samtidigt som man efterfrågar mer information om bland annat kostnader.

Vi välkomnar alltid offentlig-privat samverkan. Det gäller också på detta område. Därför är det bra att få undersökt vilka möjligheter som finns. Men det finns många frågor som är obesvarade, säger partiets näringspolitiske talesperson Torsten Schack Pedersen.

På tisdagsmorgonen kommer också besked om att danska läkare vid Aarhus universitetssjukhus har utvecklat ett corona-snabbtest för hemmabruk, som i en studie har visat sig lika tillförlitlig som den sortens test som används av vårdpersonal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?