A-
A+

Friande dom mot Telias ex-vd överklagas inte

Lars Nyberg var vd för dåvarande Telia Sonera (nu Telia Company) mellan 2007 och 2013. Arkivbild.
Lars Nyberg var vd för dåvarande Telia Sonera (nu Telia Company) mellan 2007 och 2013. Arkivbild.
BrottTT

Telias förre vd Lars Nyberg och två av hans tidigare kollegor friades både i tings- och hovrätt från grovt mutbrott. Inget överklagande har inkommit till Högsta domstolen och domen från hovrätten har nu vunnit laga kraft.

Annons

Annons

De tre tidigare teliatopparna åtalades i september 2017 för grovt mutbrott i samband med företagets etablering i Uzbekistan, men har genomgående förnekat brott.

Enligt åklagaren betalade Telia mutor på cirka tre miljarder kronor mellan 2007 och 2010 till ett bolag som kontrollerades av den dåvarande diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova. Detta ska enligt åklagaren ha gjorts för att hon skulle hjälpa Telia att få tillgång till 3G- och 4G-licenser i landet.

Både hovrätten och tingsrätten ansåg dock att diktatorsdottern inte föll in under den begränsade krets av mutbara personer som gällde enligt dåtidens lag, vilket gjorde att det inte kunde röra sig om något mutbrott.

Chefsåklagare Kim Andrews sade till TT efter hovrättens frikännande dom att den ger anledning att fundera på om lagen behöver ändras.

Med liknande formuleringar i andra länders lagstiftning så uttalar man att Gulnara är en mutbar person, så här skiljer sig Sverige. Då är frågan om det är i linje med den harmonisering som jag menar att lagstiftaren har strävat efter.

Lagen som var aktuell i detta mål ändrades 2012, men Andrews menar att den nuvarande lagen är än mer återhållsam än den som domstolarna haft att förhålla sig till.

Hovrättsdomen vann laga kraft den 4 mars.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!