Frias för flickmord – satt inne i 20 år

Yun Sung-Yeo gratuleras av anhöriga efter att hans morddom rivits upp efter 31 år. Han har dock redan avtjänat 20 år i fängelse.
Yun Sung-Yeo gratuleras av anhöriga efter att hans morddom rivits upp efter 31 år. Han har dock redan avtjänat 20 år i fängelse.
SydkoreaTT

En 53-årig man i Sydkorea satt oskyldigt fängslad i 20 år för ett mord på en 13-årig flicka.

Nu har han friats, sedan en av landets värsta seriemördare avslöjats och erkänt mordet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Flickan blev 1988 våldtagen och mördad i sitt hem i Hwaseong, utanför Sydkoreas huvudstad Seoul. Året därpå dömdes Yun Sung-Yeo till livstids fängelse och där satt han inspärrad i 20 års tid, innan han blev villkorligt frigiven 2009.

För ett drygt år sedan meddelade den sydkoreanska polisen att man hade lyckats identifiera en av Sydkoreas värsta seriemördare med hjälp av bland annat dna-teknik. 57-årige Lee Chun-Jae – som redan satt i fängelse dömd för att ha våldtagit och mördat sin svägerska – erkände sedan mordet på den 13-åriga flickan och 13 andra mord som begicks mellan 1986 och 1990, samt nio våldtäkter.

Lee kan inte lagföras för brotten eftersom de är preskriberade, men Yun Sung-Yeo begärde och fick resning. En domstol har nu funnit att det inte finns några bevis för att han skulle ha begått mordet och slår fast att hans erkännande tre årtionden tidigare tvingades fram av myndigheterna, rapporterar Chosun Ilbo.

I jämförelse var Lee Chun-Jaes svar och erkännanden både exakta och överensstämmande med bevisningen, vilket gör dem högst trovärdiga, sade domaren i domstolen i Suwon, enligt tidningen.

Domaren bad Yun om ursäkt å hela rättsväsendets vägnar och polismyndigheten har också bett om förlåtelse. Den friade mannen väntas söka ett stort skadestånd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons