A-
A+

Frida Karlssons höga krav: "Vill ha kvalité"

Frida Karlsson har tränat på plats i Gällivare i tre veckor inför helgens längdpremiär.
Frida Karlsson har tränat på plats i Gällivare i tre veckor inför helgens längdpremiär.
SkidorTT

Frida Karlsson ställer högre krav på sin träning. Som nyligen, när hon redan efter första dagen avbröt ett planerat träningsläger i Bruksvallarna och drog till Gällivare.

Jag vill ha kvalité på det jag gör och inte slösa bort några pass. Allt ska vara optimalt, säger hon.

Annons

Annons

Det väckte uppmärksamhet när Frida Karlsson hoppade av landslagets senaste höghöjdsläger i Val Senales för att i stället träna på hemmaplan. Hon hade en plan som bland annat handlade om ett träningsläger i Bruksvallarna. Nu berättar Frida Karlsson hur hon tvärt avbröt det lägret:

Jag gjorde ett pass i Bruksvallarna, sedan sade jag till min tränare att här vill jag inte vara. Nu åker jag till Gällivare. En timme senare satt vi i bilen.

Mycket folk

Frida Karlsson förklarar att det inte gick att genomföra hennes planerade pass på den två kilometer långa konstsnöslinga som då fanns i Bruksvallarna.

Det var mycket folk och det blev inte tillräckligt bra träning. Jag hade en vecka för mig själv med min tränare och då ska det vara bra. Jag vill ha kvalité på det jag gör och inte slösa bort några pass.

TT: Hade du tidigare år accepterat situationen och stannat kvar på den aktuella konstsnöslingan?

Jag har åkt på en kilometers konstsnöslingor många gånger. Men inte nu, när det fanns bättre alternativ, svarar Frida Karlsson.

Hon förklarar också problemet som kan uppstå när hon tvingas trängas med alltför många andra skidåkare av varierande klass:

Jag är duktigt på att skärma av, men när det är mycket folk måste man hålla sig i ett tåg och då kan inte man ha fri fart, utan måste ropa "ur spår" till folk. Här i Gällivare har jag varit nästan helt själv.

Frida Karlsson beskriver sina senaste tre veckors träningsläger som toppen.

Det har varit helt perfekta förhållanden och jag har verkligen kunnat träna bra. Det har varit långa spår och bra träning. Det har varit träning med kvalité.

Annons

Annons

Förvånad

Samtidigt är hon förvånad över ensamheten i Gällivare:

Jag fattar inte att fler inte varit här. Jag har i princip varit ensam här, förutom skidgymnasiet. Där det finns snö borde skidåkare vara. Nu har jag nästan fått lappsjuka, säger Frida Karlsson och skrattar.

TT: Vad har de andra, som varit på höghöjdsläger, sagt när du berättat om dina toppenförhållanden?

Jag har inte sagt så mycket om det. Jag har legat lågt, svarar hon med ett leende.

Inför helgens Sverigepremiär har hon en tydlig målsättning:

Jag vill känna att känslan i kroppen överensstämmer med resultatet. Egentligen spelar resultatet inte någon jättestor roll för mig.

Frida Karlsson kan kosta på sig detta eftersom hon redan är uttagen till OS:

Det är skönt eftersom jag inte behöver släppa upp formen nu. Det är svårt att hålla en långt formtopp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.