A-
A+

Frihetsgudinnans lillasyster hyllar vänskapen

Statyn fick först se sin 'storasyster' i New York innan den flyttades till Frankrikes ambassad i Washington DC.
Statyn fick först se sin "storasyster" i New York innan den flyttades till Frankrikes ambassad i Washington DC.
USATT-AFP

En lillasyster till Frihetsgudinnan i New York är på besök i USA. Hon är en exakt kopia, men bara en sexontondel så stor.

Annons

Annons

Hon må vara cirka 90 meter kortare och kommer till USA 135 år senare, men andemeningen är densamma. När "Frihetsgudinnans lillasyster", en mindre kopia av den ikoniska statyn på Liberty Island i New York, anlände till Washington DC under Frankrikes nationaldag var det en hyllning till de bilaterala relationerna mellan USA och Frankrike.

Den tre meter höga bronsstatyn har intagit sin plats i den franska ambassadens trädgård i Washington, efter att ha hälsat på sin något större förlaga i New York, där den mindre statyn befann sig under USA:s nationaldag den 4 juli.

Statyn är utlånad av Frankrikes nationella konservatorium för konst och handel och stöpt ur en form som användes när konstnären Auguste Bartholdi skapade den ursprungliga Frihetsgudinnan.

Lillasyster har anlänt, sade Frankrikes ambassadör i Washington Philippe Étienne efter invigningen i trädgården, som Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian och hans amerikanska motsvarighet Antony Blinken närvarade på.

Den ursprungliga Frihetsgudinnan, eller "Frihetsgudinnan upplyser världen", som statyns fulla namn lyder, var en gåva från Frankrike till USA för att hylla vänskapen mellan de två ländernas folk. Bartholdi skapade själva statyns kropp av kopparplattor, medan dess stålskelett ritades av Gustave Eiffel. Den stod färdig 1886.

Det finns ett antal lillasystrar till Frihetsgudinnan. Den kanske mest kända står i Paris, i närheten av Eiffeltornet. Den statyn är cirka elva meter hög och gavs till Frankrike 1889 av amerikaner bosatta i Paris – hundra år efter den franska revolutionen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!