Friidrott i världsklass – höjdarna på Stadion

Armand Duplantis ställs återigen mot Sam Kendricks i Diamond League-tävlingen på Stockholms stadion.
Armand Duplantis ställs återigen mot Sam Kendricks i Diamond League-tävlingen på Stockholms stadion.
FriidrottTT

Armand Duplantis mot Sam Kendricks och Piotr Lisek, Daniel Ståhl mot Andrius Gudzius och Erica Kinsey mot två ukrainskor.

Söndagens Diamond League-gala i Stockholm är fylld med heta friidrottsfajter.

Annons

Annons

Stav, herrar – repris på VM-finalen

Senast som topptrion på världsrankningen – Armand Duplantis, Sam Kendricks och Piotr Lisek – möttes var på VM i Doha i oktober. Då vann amerikanen Kendricks före Duplantis och polacken Lisek. Sedan dess har svenskamerikanen satt världsrekord med 6,18, och har även hoppat högst utomhus i år med 6,00 i Monaco i fredags. Kendricks skulle ha varit med i Monaco, men hans stavar blev kvar hemma hos stavkollegan Renaud Lavillenie, så det blev ingen duell med Duplantis. Amerikanen har hoppat 5,81 i år, senast i Leverkusen i söndags. Lisek avstod inomhussäsongen och har i sommar som bäst hoppat 5,70.

Diskus, herrar – Ståhl mot ex-världsmästare

Litauern Andrius Gudzius var tidigare Daniel Ståhls största spöke på Europanivå och vann VM 2017 och EM 2018 före svensken. Han hade inget lysande 2019 och i år har den regerande världsmästaren Daniel Ståhl visat att han är i en klass för sig i diskusringen. Han har varit över 68 meter i sju tävlingar i följd och har 71,37 som bäst. Ståhl vann före Gudzius i deras möte i Åbo tidigare i augusti. Gudzius har i år som bäst kastat 68,68. Simon Pettersson, som kastat personbästa i sommar med 67,10, är också med i tävlingen liksom slovenen Kristjan Ceh som också satt personbästa i sommar med 68,75.

Höjd, damer – nytt toppresultat av Kinsey?

Erica Kinsey hoppade 1,95 meter på SM i helgen, och försökte även på 1,98 – en centimeter över personliga rekordet. På Stockholms stadion får hon tufft motstånd av ukrainskorna Jaroslava Mahutjich och Julia Levtjenko som båda tog 1,98 i Diamond Leaguegalan i Monaco och är etta respektive tvåa på världsårsbästalistan. Australiskan Nicola McDermott, med ett pers satt tidigare i år på 1,96, blir också en tuff konkurrent.

1 500 meter, herrar – Norge mot Kenya

Det ser ut att kunna bli en riktig tvekamp på distansen mellan kenyanen Timothy Cheruiyot och norrmannen Jakob Ingebrigtsen, precis som det blev i Monaco i förra veckan. Då vann den regerande världsmästaren Cheruiyot med 23 hundradelar före den 19-årige norrmannen som satte Europarekord med 3.28,68. Brorsan Filip Ingebrigtsen kom fyra på ny personbästatid (3.30,35) och vill säkert också blanda sig i toppstriden i Stockholm.

400 meter häck, herrar – Warholm mot världsrekordet

Duellen står mellan Karsten Warholm och klockan. Norrmannen, regerande världsmästare, sprang för en vecka sedan sitt livs näst snabbaste lopp (47,10) i sin säsongspremiär. Det är 18 hundradelar från hans personliga rekord och 32 hundradelar från Kevin Youngs 28 år gamla världsrekord. Ska han kunna närma sig det i Stockholm? I Monaco var han nästan två sekunder före tvåan och något liknande skulle det kunna bli i Stockholm.

Stav, damer – svenskduo utmanar världsstjärnor

Michaela Meijer satte svenskt rekord i år med 4,83 meter. Angelica Bengtsson vann sedan duellen i SM med årsbästat 4,71. Det skulle kunna bli en ny duell mellan svenskorna i Stockholm. Men där ställs svenskorna mot grekiskan Nikoleta Kiriakopoulou som har ett pers på 4,83 och brittiskan Holly Bradshaw som tidigare hoppat 4,81. Slovenskan Tina Sutej har i år satt pers med 4,75.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons