A-
A+

Friidrottschefen orolig: "Kan slå mot yngre"

Karin Torneklint. Arkivbild.
Karin Torneklint. Arkivbild.
FriidrottTT

SOK:s hårda krav har krossat många svenska OS-drömmar.

Förbundskapten Karin Torneklint är orolig över hur svensk friidrotts framtid kommer att påverkas.

Det kan absolut slå mot de yngre, då tappar de motivationen, säger hon.

Senare under onsdagskvällen vädrade också Svenska friidrottsförbundet sin kritik i ett öppet brev.

Annons

Annons

Lovisa Lindh. Arkivbild.
Lovisa Lindh. Arkivbild.

800-meterslöparen Lovisa Lindh och stavhopparen Melker Svärd Jacobsson är de senaste i raden av svenska friidrottare som fått nobben att delta i OS, trots att de kvalat in via den internationella rankningen.

Anledningen är Sveriges olympiska kommittés (SOK) egna krav på att den aktiva ska ha chans på en topp åtta-placering i sin gren för att kunna bli uttagen.

En som är kritisk till det svenska kriteriet är förbundskaptenen Karin Torneklint.

Det är jättesvårbedömt. I friidrotten kan man skrälla. Vi har varit med om tidigare med folk som kommer till ett mästerskap, väldigt långt ner på rankningen, men som ändå är med och slåss om de högsta placeringarna. Då det är ett väldigt svårbedömt kriterium tycker jag, säger hon till TT och fortsätter:
Vi som förbund har sagt att vi inte tycker om topp-åtta-perspektivet. Det har vi försökt påverka på olika sätt och inte lyckats få med oss SOK på. Vi skickade även brev till SOK i våras där vi bad dem omvärdera då det är ännu svårare att bedöma när det varit en pandemi.

Kan avsluta karriären

Lovisa Lindh har hintat om att hon, trots beskedet, kommer att satsa vidare. Melker Svärd Jacobsson har å sin sida meddelat att ett uteblivet OS med största sannolikhet innebär att han avslutar karriären.

Det är jättetråkigt och slitsamt att det blir sådana konsekvenser. Vi har varit med om det tidigare och det är alltid trist och tråkigt när det drabbar de aktiva så hårt. Jag hoppas att de om några dagar när de hunnit smälta det här beskedet ser att vi har andra spännande mästerskap som kommer runt hörnet, säger Torneklint.

Förbundskaptenen är orolig över att de tuffa mästerskapskraven ska leda till att idrottare tappar motivationen.

Särskilt när det gäller yngre friidrottare.

Annons

Annons

Viktig fråga för Bergqvist

Om glappet blir för stort så att det blir extremt mycket tuffare att ta sig från juniormästerskap till seniormästerskap kan det absolut slå mot de yngre. Om det är för långt bort och man inte tror att det ens är möjligt. Då kanske man tappar motivationen.

Den avgående förbundskaptenen kommer efter OS att lämna över stafettpinnen till den tidigare höjdhoppsstjärnan Kajsa Bergqvist.

Torneklint tror att uttagningsfrågan kommer bli viktig att driva även framöver.

Vi måste driva den tufft hela tiden. Vi kan inte bara göra det när det är en OS-uttagning utan vi måste göra det året runt. Det tror jag är väldigt viktigt. Vi har många som kommer jobba med de här frågorna framåt. Det har konsekvenser när det blir för tuffa kriterier på vår egen idrott på lång sikt.

Öppet brev

Senare under onsdagskvällen publicerade Svenska friidrottsförbundet ett öppet brev på sin webbplats, signerat av ordföranden Johan Storåkers och generalsekreteraren Stefan Olsson.

Där tydliggör man sin ståndpunkt och argumenterar för att de nuvarande reglerna måste ändras. Man skriver också att det är något man kommer att jobba hårt med framöver.

"Vi har fortlöpande framfört våra synpunkter i våra kontakter på olika nivåer och kommer oförtrutet att fortsätta påverkansarbetet via både tjänstemän och på den politiska nivån. Vi planerar även för en ny motion till SOK:s årsmöte 2022 och kommer att diskutera frågan vid styrelsemöten under hösten. Svensk Friidrott ser fram emot att tillsammans med andra olympiska specialidrottsförbund arbeta för att justera uttagningsprinciperna", skriver förbundet.

Rättad: I en tidigare version av den här texten stod det att Lovisa Lindh och Melker Svärd Jacobsson "klarat den internationella kvalgränsen", vilket är fel. De har kvalat in via den internationella rankningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!