A-
A+

Friidrottstopp frias

Svenska fridrottförbundets ordförande Johan Storåkers. Arkivbild.
Svenska fridrottförbundets ordförande Johan Storåkers. Arkivbild.
FriidrottTT

Svenska friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers anmäldes för att ha brutit mot friidrottsförbundets och Riksidrottsförbundets stadgar.

Nu frias han, meddelar Riksidrottsnämnden i ett beslut som TT tagit del av.

Annons

Annons

Under sina nio år som ordförande för 08fri (Gotlands och Stockholms friidrottsförbund), fram till 2019, fick Johan Storåkers 600 000 kronor i arvode, utan att övriga i styrelsen vetat om det, och där fakturorna även märktes som konfidentiella.

Storåkers uppdrag var även ideellt och han har hela tiden nekat till att ha brutit mot några regler och stadgar genom att ta emot ersättning.

Det är viktigt, för att fakta ska vara rätt, att poängtera att jag inte var anställd eller arbetstagare, med något anställningsavtal. Därför har det inte begåtts något stadgefel, har Storåkers sagt tidigare.

Tidigare i år friades även Storåkers i Stockholms friidrotts egen utredning huruvida han brutit mot några regler. Men ärendet togs vidare då Storåkers anmäldes till Riksidrottsnämnden, Rin.

Frias

Nu har Rin kommit med beslut.

Storåkers, ordförande i Svenska friidrottsförbundet sedan 2019 och som blev omvald i våras efter stor kritik, frias.

I beslutet som TT tagit del av har en central fråga varit om Storåkers var arbetstagare i 08fri under den tid han samtidigt var förtroendevald styrelseordförande för distriktet.

"Det förhållandet att ekonomisk ersättning utbetalats i form av skattepliktig lön medför inte ensamt att en person är anställd i organisationen", står det i beslutet där Rin även skriver att det inte är visat att Storåkers haft ställning som arbetstagare i 08fri under den tid han var styrelseordförande.

Annons

Annons

Inget stadgefel

I beslutet står det även att Storåkers inte begått något stadgefel.

"Det är upp till varje förening och förbund att avgöra i vilken mån organisationen kan och vill ersätta i övrigt ideella ledare ekonomiskt", skriver Rin.

När det kommer till de konfidentiella fakturorna skriver Rin:

"Det förhållandet att vissa av utbetalningarna märktes 'konfidentiellt' saknar i detta sammanhang betydelse eftersom styrelse och revisorer alltid har rätt att ta del av all dokumentation i organisationen".

Rin avslutar med att anmälan ska lämnas utan bifall och att beslutet inte får överklagas.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.