A-
A+

Frustration men förståelse i Sydney

Gatorna i centrala Sydney gapar åter tomma. Bild från nedstängningen i maj i fjol.
Gatorna i centrala Sydney gapar åter tomma. Bild från nedstängningen i maj i fjol.
Australien

Över en miljon Sydneybor vaknade på lördagen upp i en delvis nedstängd stad.

Det var inte helt oväntat, även om vi hade hoppats slippa. Men jag antar att det bäst så just nu, säger Sydneybon Anna Albert.

Annons

Annons

Sydneybon Dylan Maiden förvånades inte över beslutet om en ny nedstängning i staden. 'Det kändes som en 50-50 chans att det skulle bli så', säger han.
Sydneybon Dylan Maiden förvånades inte över beslutet om en ny nedstängning i staden. "Det kändes som en 50-50 chans att det skulle bli så", säger han.
'Vi påverkas egentligen inte särskilt mycket av nedstängningen. Barnen kommer inte att kunna träffa sina kompisar på lovet och det är ju tråkigt”, säger Louise Foot.
"Vi påverkas egentligen inte särskilt mycket av nedstängningen. Barnen kommer inte att kunna träffa sina kompisar på lovet och det är ju tråkigt”, säger Louise Foot.
'Så gott som alla jag kan komma på har fått ändra sina skollovsplaner”, säger Russell Krieger.
"Så gott som alla jag kan komma på har fått ändra sina skollovsplaner”, säger Russell Krieger.
Anna Albert arbetar som violinist på Sydneyoperan och kommer inte att kunna arbeta under nedstängningen.
Anna Albert arbetar som violinist på Sydneyoperan och kommer inte att kunna arbeta under nedstängningen.

De södra delarna av centrala Sydney, från Operahuset ner längs de berömda stränderna och några kilometer inåt landet, är delvis nedstängda under en vecka.

Människor som bor eller arbetar i de berörda områdena, omkring en miljon av över fem miljoner invånare, måste stanna hemma. Undantag ges för sjukhusbesök, vård av anhöriga, inköp av mat eller andra nödvändiga varor samt motion utomhus.

Tidigare i veckan ströps möjligheterna för invånarna i hela Sydney att lämna staden under sju dagar.

"Inga andra alternativ"

Trist men nödvändigt. Så sammanfattar flera Sydneybor den nya nedstängningen.

Jag tror inte vi har så många andra alternativ med tanke på att vi inte har uppnått någon vidare flockimmunitet och med tanke på begränsningarna i vaccinationsprogrammet här jämfört med andra länder – så det kom inte som någon överraskning, säger Dylan Maiden.

Han får medhåll av Russell Krieger:

Det var mer eller mindre oundvikligt, säger han och påpekar att man kanske till och med borde ha stängt ner tidigare.

En åsikt som delas.

Det är absolut ett bra beslut att stänga ner och man borde ha gjort det lite tidigare. Men bättre sent än aldrig, säger Louise Foot.

Även landets läkarorganisation AMA menar att nedstängningen inte är tillräcklig, och att den borde gälla hela Sydneyområdet.

Det glädjer oss att delstaten New South Wales regering har gått längre än vad de tidigare har gjort och stänger ned fyra områden i Sydney. Men tyvärr, så som vi ser det så räcker det inte. Det som verkligen behövs är tydliga regler för alla Sydneybor om att de måste stanna hemma, så att vi kan få bukt med det här viruset, sade AMA:s ordförande Omar Khorshid under en presskonferens på fredagen.

Annons

Annons

Sammanfaller med skollov

Nedstängningen sammanfaller med två veckors vinterlov för delstatens skolbarn. Och även om Sydneyborna kanske inte reser bort i lika stor utsträckning som före pandemin, så är det många planer som har tvingas läggas på is.

Jag skulle ha åkt med mina två barn till (delstaten) Queensland i en vecka under skollovet. Så det är inställt liksom allt annat som vi hade planerat. De flesta jag känner har behövt ställa in saker på något sätt under lovet, säger Russell Krieger.
Jag tror att alla familjer här omkring har ställt in sina planer. Vi sitter alla i samma båt, säger Dylan Maiden.

Även om många tar nedstängningen med ro, finns en viss oro att den kommer att vara längre än de sju dagar som nu har utlysts.

Det skulle inte förvåna mig om det blir längre. Men jag hoppas verkligen att det inte blir så, säger Anna Albert.

På lördagen steg antalet konstaterade smittade av deltavarianten till över 80. Många av de nya smittade bor utanför de nu nedstängda områdena och New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian utesluter inte ytterligare åtgärder.

Jag hoppas att det i alla fall är okej när lovet är slut, så att barnen kan komma tillbaka till skolan igen, säger Louise Foot.
Jag tror att det här är det bästa att göra just nu, det hjälper oss i det långa loppet, men det är väldigt frustrerande, säger Anna Albert.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!