A-
A+

Full fart framåt i "Forza"

I hisnande hastigheter tar man sig fram i 'Forza horizon 5'. Pressbild.
I hisnande hastigheter tar man sig fram i "Forza horizon 5". Pressbild.
SpelTT

Med hundratals bilar, stor mångfald och rejäla oväder drar racingspelserien "Forza horizon" till Mexiko i den femte upplagan.

Det är det största "Forza horizon" vi någonsin har gjort, och det mest mångfacetterade, säger speldesignern Ben Thaker-Fell.

Annons

Annons

Regnskogar, stränder och en vulkan – det råder stor variation i 'Forza horizons' miljöer. Pressbild.
Regnskogar, stränder och en vulkan – det råder stor variation i "Forza horizons" miljöer. Pressbild.
Det uppges finnas fler än 500 olika körbara bilar i 'Forza horizon 5'. Pressbild.
Det uppges finnas fler än 500 olika körbara bilar i "Forza horizon 5". Pressbild.

Efter Colorado, Frankrike/Italien, Australien och Storbritannien har turen kommit till Mexiko, när "Forza"-serien i full fart rullar till den nya generationens Xbox-konsoler.

När vi väljer en plats så går vi igenom en ganska omfattande process, vi landar inte bara på ett ställe. Vi har en lång lista på potentiella platser och sätter oss och studerar dem, förklarar Ben Thaker-Fell vid brittiska utvecklaren Playground Games, och fortsätter:
Mexiko är ett underbart land som är otroligt vidsträckt, som låter oss ha en massiv mångfald.

Landar vid vulkan

"Horizon" är den busiga lillasystern till realistiska "Forza motorsport", och kretsar kring en racingfestival med samma namn. Det är fritt, lättillgängligt, snabbt och inte superrealistiskt. "Horizon 5" inleds exempelvis med att en Ford Bronco släpps ner i fallskärm från ett fraktflygplan, för att landa vid kanten av en aktiv vulkan.

Under de inledande tio minuterna har spelaren kört en Corvette Stingray genom en sandstorm, låtit en Porsche 911 sladda i leran på djungelvägar innan den rattat en Mercedes AMG One i svindlande hastigheter längs de mexikanska kustvägarna.

Öppningen är viktig – som i alla medier. Vår får dig i rätt stämning och visar upp det bästa spelet har att erbjuda, i stället för att gå igenom trista handledningsinstruktioner, säger Anna Poliakova, speldesigner på studion.

Annons

Annons

Olika landskap

En stor karta – 50 procent större än "Horizon 4" – behövdes för att få in de olika växtlighetsområdena. Här finns elva olika biomer med sina egna växt- och djurliv.

Den stora världen låter biomerna andas. Om världen är för liten och du sätter in för många biomer kan du få för distinkta barriärer där du först är i öknen och sedan direkt befinner dig i en skog. Då känns det inte autentiskt för Mexiko, säger Thaker-Fell.

Att skapa ett bilspel i en öppen värld för med sig sina egna svårigheter för spelskaparna.

Det gäller att skapa en miljö där man kan ta sig runt i hastigheter på 250 – till och med bitvis 300 – miles i timmen (402–483 kilometer i timmen) på ett sätt som inte frustrerar spelarna. Det får inte vara för mycket objekt att krascha i, så att du får en känsla av att hela tiden krascha och starta om, säger han.

Anna Poliakova säger att en annan utmaning är att fylla miljöerna med innehåll.

Det är lätt hänt att man tänker att spelarna inte kommer att se detaljerna. Men jag tycker att vi gjorde ett bra jobb med att fylla världen. Om spelaren stannar till och ser sig runt omkring är detaljrikedomen i nivå med vilket rollspel som helst, där man bara går runt, säger hon.

Nya flerspelaralternativ

"Forza horizon 5" kommer också fylld med nya sätt att spela med andra. Bland annat finns "arcade", där spelare tillsammans kan ta sig an små uppdrag.

Det är ett exempel på friktionsfritt, samarbetsbaserat spelande som det är superlätt att ge sig in i, säger Ben Thaker-Fel.

Poliakovas favoritfunktion är nya "gift drop", som låter spelare ge bort bilar till en slumpvist utvald spelare.

Det kommer att bidra med positivitet och vänskaplighet till gemenskapen. Det är svårt att vara tjurig och otrevlig när du får en bil gratis, säger hon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.