A-
A+

Furuviksschimpansernas framtid ska utredas

Santino var en av de fyra chimpanser som sköts i samband med rymningen i Furuvik. Arkivbild.
Santino var en av de fyra chimpanser som sköts i samband med rymningen i Furuvik. Arkivbild.
DjurTT

Efter händelsen på Furuviksparken i Gävle kommer en djurparksorganisation att besöka parken i januari. Teamet ska utreda om parken kan ha kvar de tre schimpanserna som överlevde dramat för drygt två veckor sedan.

Annons

Annons

Fyra apor sköts då till döds efter att flera av dem försökt rymma. Tre överlevde, och deras hälsotillstånd blir allt bättre. Furuviksparken bedömer att apan Tjobbe är återställd medan Maria-Magdalena hostar och Selma fortfarande återhämtar sig från sina skottskador.

Selmas skador på arm och öga läker fint. Vi vet inte om hon har blivit blind. Veterinären gör en bedömning dagligen, säger Sandra Wilke, vd för Furuviksparken, till TT.

Osäker framtid

Det är oklart om aporna kommer att vara kvar på parken. Den är ansvarig för djuren, men parken köper och säljer dem inte. I stället är Furuviksparken medlem i djurparksorganisationen EAZA (European association of zoos and aquaria) som fördelar schimpanser och bestämmer ifall de behöver flyttas. Organisationen kommer efter nyår att göra ett besök på parken för att utreda om så är fallet.

Vi vet inte om de kommer att vara kvar. EAZA kommer till oss i januari, och vi kommer att ha ett samtal om aporna och hur gruppen funkar. Organisationens expertis och bedömning kommer att ligga till grund vad som händer med schimpanserna.

Annons

Annons

Öppnar till våren

Enligt Wilke är det tänkt att parken ska öppna som vanligt i maj.

Vi måste lära oss att leva med en sorg kring de här schimpanserna som drabbats och som personalen jobbat med i många år. Det är upp till var och en att besöka oss. Det är viktigt att skapa engagemang med djurparker, men jag har full förståelse för om folk inte vill besöka oss och vi är behjälpliga med att betala tillbaka årskort.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.