A-
A+

Fyra döms för stort momsbedrägeri

Fyra personer döms och en frias i ett stort mål om momsbedrägeri. Arkivbild.
Fyra personer döms och en frias i ett stort mål om momsbedrägeri. Arkivbild.
BrottTT

Fyra av de fem personer som åtalades misstänkta för inblandning i en omfattande momsbedrägerihärva i Laholm, döms till flera års fängelse, rapporterar SVT Nyheter.

Annons

Annons

Domen slår fast att dessa personer via ett bolag har försökt undgå att betala nära 160 miljoner kronor i moms. Bolaget ska ha förfalskat fakturor och andra handlingar för att mörka att man inte betalat moms på bland annat inköpta mobiltelefoner.

Det aktuella bolaget drivs av ett par, vilka nu döms till fyra års fängelse var. Enligt tingsrätten har de gjort sig skyldiga till fyra fall av grovt skattebrott samt tvättning av drygt 500 miljoner kronor.

De två andra som döms får tre respektive sex års fängelse för medhjälp till grovt skattebrott och för grovt näringspenningtvätt. En av dem är en advokat som på grund av sin delaktighet dessutom meddelas näringsförbud i fyra år, enligt SVT.

Upprinnelsen är ett litet oansenligt bolag som från att inte ha omsatt något alls under flera år plötsligt var involverat i internationella affärer värda hundratals miljoner kronor, enligt Hallandsposten.

Skatteverket fattade misstankar och inledde en utredning som bland annat visade att ett ett polskt företag ska ha fakturerat bolaget för 38 000 mobiltelefoner utan att något styrker att några produkter har levererats.

Sannolikt finns det en utländsk organisation bakom. Man ser att det finns kontakter i Förenade Arabemiraten, i Turkiet, i Polen och Nederländerna, sade vice chefsåklagare Lars Lithner vid ekobrottskammaren i Göteborg till tidningen, i maj.

Den femte personen som åtalades frikänns. Samtliga har nekat till brott.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.