A-
A+

Fyra män åtalas för utbrett klottrande på tåg

Klottersanering av tunnelbanevagn på Högdalendepån i södra Stockholm. Arkivbild.
Klottersanering av tunnelbanevagn på Högdalendepån i södra Stockholm. Arkivbild.
BrottTT

Fyra män i 30-40-årsåldern åtalas för att ha klottrat "systematiskt och maniskt" på pendeltåg och tunnelbanevagnar i Stockholms län. Åtalet omfattar grov skadegörelse i 109 fall, som kostat miljonbelopp att sanera.

Annons

Annons

Skadegörelsen ska ha pågått mellan juli 2018 och slutet av 2019 på ett stort antal platser runtom i Stockholms län, skriver Dagens Nyheter. I flera fall ska klottrandet ha skett i tågdepåer och i minst ett fall ska tre av männen ha klippt upp ett skyddsstängsel.

Stora delar av bevisningen består av de anmälningar som har skett från SL där man har dokumenterat den skadegörelse som fordon och anläggningar har drabbats av, säger åklagaren Martin Westling till tidningen.

Uppgifterna från SL har sedan bland annat jämförts med information som polisen har hittat i datorer och telefoner som har tagits från de misstänkta männen. Utredarna har också tittat på metadata från bilder man har hittat för att se var och när de har tagits – för att på så sätt försöka knyta männen till brotten.

Rättegången kommer att hållas vid Attunda tingsrätt. Männen, som uppges ha jobb med stabila inkomster, nekar till samtliga åtalspunkter. Skadegörelsen ska ha kostat SL nästan 1,5 miljoner kronor att sanera. Om männen fälls riskerar de att behöva betala omfattande summor i skadestånd.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.