A-
A+

Fyra män häktade – lurade äldre via telefon

De fyra männen är misstänkta för flera fall av telefonbedrägeri mot äldre personer. Arkivbild.
De fyra männen är misstänkta för flera fall av telefonbedrägeri mot äldre personer. Arkivbild.
BrottTT

Fyra män, mellan 25 och 42 år, har häktats vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för grovt bedrägeri.

Annons

Annons

De fyra männen är misstänkta för flera fall av telefonbedrägeri. De anklagas för att ha lurat äldre via telefon för att sedan besöka deras hem och få med sig värdesaker och pengar.

"De utsatta personerna är äldre, inte sällan mellan 90 och 100 år gamla. Det är riktigt ful brottslighet", säger Magnus Lindegren, chef vid bedrägerisektionen i region Väst, i ett pressmeddelande.

Bedrägerierna har gått till så att de nu häktade personerna ringt upp äldre och påstått sig vara från en hemelektronikkedja. De säger att det ringer med anledning av telefoner som ska ha köpts i den målsägandens namn och lovar att hjälpa personen reda ut det som hänt.

De påstår sedan att de kopplar målsäganden vidare till en bank, som i nästa led bland annat tar reda på om personen har värdesaker hemma, som guld och kontanter.

Därefter erbjuder de att ett vaktbolag ska komma hem till dem för att ”säkra” värdesakerna. Väl där har de har förmått offret att lämna över värdesaker, som smycken och kontanter.

Vid husrannsakningar hittades polisen guld från ett bedrägeri där de misstänkta kom över 500 000 kronor i guldsmycken och kontanter från en 80-årig kvinna i förra veckan.

Polisen söker nu fler som kan ha utsatts för de misstänktas bedrägeri.

"Vi söker fler målsäganden som kan ha blivit drabbade de senaste veckorna, utifrån att vi har smycken som vi inte har kunnat härleda", säger Magnus Lindegren.

En av männen misstänks dessutom för en våldtäkt i Stockholm för en månad sedan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.