A-
A+

Fyra svenska medaljhopp i Paralympics

Anna Normann, Anna-Carin Ahlquist och Anna Beck är tre medaljhopp i Paralympics. Arkivbild.
Anna Normann, Anna-Carin Ahlquist och Anna Beck är tre medaljhopp i Paralympics. Arkivbild.
ParalympicsTT

Sju medaljer är Sveriges mål i Paralympics som invigs på tisdag.

Och det finns gott om blågula medaljhopp i den 26 namn stora truppen.

Här är några av dem.

Annons

Annons

+ Anna Beck, 41, cykel

Anna Beck har aldrig deltagit i ett Paralympics tidigare. Trots det går cyklisten in som ett av de största svenska medaljhoppen.

De senaste åren har Beck skördat stora framgångar på VM. Hon tog VM-guld i linjelopp 2017 och silver i tempo. Året därpå följde hon upp med guld i båda loppen.

Och framgångarna på VM har fortsatt. I juni, drygt två månader innan Paralympics, bärgade Beck ytterligare två guld när hon vann linjeloppet och tempoloppet under världsmästerskapet i Portugal.

I Tokyo kommer Beck att tävla vid tre tillfällen: Linjeloppet, tempoloppet samt 3 000 meter på bana.

+ Anna-Carin Ahlquist, 49, bordtennis

Av 26 svenska paralympier utgör bordtennisspelarna fem stycken. Och där finns det gott om rutin. Sex paralympiska medaljer har samlats ihop bland spelarna i tidigare mästerskap och i år finns det bud på ytterligare valörer.

Rutinerade Anna-Carin Ahlquist tog guld 2012 och brons 2016 i singel. I år går hon in som en av de stora favoriterna i egenskap av världsetta. Men hon är inte det enda blågula inslaget med bra chans på medalj. I lag tävlar Ahlquist tillsammans med Ingela Lundbäck, 46. Duon tog silver tillsammans i London 2012.

På herrsidan tävlar Emil Andersson, 28, och Linus Karlsson, 32, tillsammans i lagtävlingen. Duon tog silver i Rio 2016 och vann VM-guld 2017.

Den femte bordtennisspelaren är världsfemman Alexander Öhgren, 32.

+ Anna Normann, 37, sportskytte

Precis som i bordtennis tar skyttarna upp fem av 26 platser i truppen – och även här finns det medaljchans.

Bland annat genom Anna Normann, Joackim Norberg, 53, och Philip Jönsson, 27.

Normann gör sitt första Paralympics men kommer likväl dit som ett av de större medaljhoppen. Hon debuterade som paraskytt 2018 och har tillhört världseliten sedan dess.

När det kommer till Paralympics är Joackim Norberg något mer erfaren. Norberg tog silver 2016 och siktar på nya medaljer i Tokyo.

Philip Jönsson var även han med i Paralympics i Rio men kom hem utan medaljer. 27-åringen har dock både VM-silver och brons på meritlistan.

+ Pernilla Lindberg, 27, simning.

Simningen var en stor framgång i Rio de Janeiro för fem år sedan. Bland annat plockade Maja Reichard hem fyra medaljer och Karl Forsman tog guld på 100 meter bröstsim. Ingen av dem är med i år – i stället är det Pernilla Lindberg, 27, och Lina Watz, 25, som ska försvara den blågula äran.

Lindberg har aldrig tidigare tagit en medalj på Paralympics men i VM och EM har det gått bättre. Lindberg, som tog två VM-guld för fyra år sedan, imponerade stort i våras i EM i Portugal då hon plockade hem fyra medaljer.

Lindberg har kvalat in till samtliga fem sträckor: 200m frisim, 200m medley, 100m fjärilsim, 100m ryggsim och 100m bröstsim.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!