A-
A+

G7 kan överväga talibansanktioner

En taliban vid en vägspärr i Kabul. Storbritannien kommer vid det virtuella G7-toppmötet på tisdag att uppmana USA, Japan, Tyskland, Italien, Frankrike och Kanada att överväga sanktioner mot talibanerna.
En taliban vid en vägspärr i Kabul. Storbritannien kommer vid det virtuella G7-toppmötet på tisdag att uppmana USA, Japan, Tyskland, Italien, Frankrike och Kanada att överväga sanktioner mot talibanerna.
AfghanistanTT

Storbritannien uppges komma att uppmana de andra G7-länderna att överväga sanktioner mot talibanrörelsen när länderna håller ett extra virtuellt toppmöte på tisdag om situationen i Afghanistan.

Annons

Annons

Sanktioner och indraget bistånd bör enligt Storbritannien bli aktuellt om talibanerna exempelvis bryter mot mänskliga rättigheter. Det säger källor nära den brittiska regeringen till Reuters.

USA:s president Joe Biden sade vid en presskonferens på söndagskvällen att han står bakom en sådan hållning.

Svaret är ja. Det beror på agerandet (från talibanerna), svarade Biden på frågan om han kommer att stödja brittiska uppmaningar om sanktioner.

"Arbetar tillsammans"

Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab nämnde redan förra veckan att sanktioner kan vara ett medel för att sätta press på talibanerna – och det är hans premiärminister Boris Johnson som nu har kallat till sig ledarna för de andra G7-länderna: USA, Japan, Tyskland, Italien, Frankrike och Kanada.

Mötet kommer som ett svar på växande kritik mot det som av vissa ses som handfallenhet från västmakterna när talibanerna tog makten för en vecka sedan.

"Det är viktigt att det internationella samfundet arbetar tillsammans för att säkerställa evakueringar, förhindra en humanitär kris och stödja det afghanska folket för att säkra de senaste 20 årens framgångar," skrev Johnson på Twitter under söndagen.

Annons

Annons

Eventuell förlängd evakuering

Samtidigt pågår evakueringen från Kabul för fullt. USA:s president Joe Biden hoppas att den ska vara klara till månadsskiftet, men bedömare tvivlar på att evakueringen kommer att kunna slutföras till dess.

Diskussion pågår hos oss och med våra militärer om vi ska förlänga tidsfristen för evakuering, meddelade Biden på en presskonferens på söndagskvällen.
Vi har vidtagit flera åtgärder för att få allt fler att komma ut ur Kabul. Säkerhetszonen har bland annat utökats, tillade han.

Men en talesperson för talibanerna säger till Reuters under natten mot måndag att utländska styrkor i Afghanistan ännu inte har ansökt om att förlänga tidsfristen till efter 31 augusti.

Omkring 15 000 amerikaner behöver evakueras från Afghanistan, enligt Biden. Dessutom vill den amerikanska regeringen undsätta minst 50 000 allierade afghaner och deras familjer, rapporterar AFP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!