A-
A+

Gais galna glädje – tillbaka i allsvenskan

Gais är tillbaka i allsvenskan.
Gais är tillbaka i allsvenskan.
FotbollTT

2012 åkte Gais ur allsvenskan. 2024 är de tillbaka.

Det står klart efter 2–0-segern borta mot Jönköpings Södra.

Det är helt sjukt. Det är så jävla roligt, säger tränaren Fredrik Holmberg.

Efter segern firade supportrarna tillsammans med spelare och ledare.
Efter segern firade supportrarna tillsammans med spelare och ledare.
Jubel efter Gais ledningsmål.
Jubel efter Gais ledningsmål.

"Gais is going up."

Ramsan har dånat bland Gais-supportrar under en lång tid och blivit till en symbol för klubbens uppsving. Nu har budskapet också blivit ett faktum.

Gais slutar tvåa i superettan och tar steget upp till allsvenskan.

Det är helt otroligt. Man fattar inte att det är sant. Helt jävla galet, säger Fredrik Holmberg till Discovery+

Borta mot Jönköpings Södra var förutsättningarna tydliga. Seger och avancemanget skulle vara klart. Oavgjort och det skulle i praktiken vara klart. Förlust och det skulle avgöras i den sista omgången.

Fick en drömstart

Och det började bra för Gais. Gästerna lyfte in en hörna som Axel Norén, efter en tilltrasslad situation, kunde stöta in. 1–0 och en drömstart redan efter fem minuter.

Gais förde spelet under stora delar av matchen och hade bud på mer. På tilläggstid dundrade sedan Gustav Lundgren in 2–0, vilket blev slutresultatet.

Efteråt var glädjen stor i den anrika Göteborgsklubben som hade ett stort bortafölje på plats i Jönköping. Efter slutsignal stormade supportrarna planen för att fira med laget.

Andra raka uppflyttningen

För Gais blir det första gången i allsvenskan sedan säsongen 2012 då laget slutade sist och trillade ut. Efter nio raka säsonger i superettan degraderades sedan klubben och spelade i division 1 säsongen 2022. Men sedan dess har det blivit två raka uppflyttningar och nästa år spelar alltså Gais återigen i allsvenskan.

De är helt fantastiska. Hur de har jobbat från första stund. Från att vi satt där i omklädningsrummet, vissa av oss, efter Dalkurd (negativt superettan-kval 2021) för två år sedan… Att resa på sig, komma igen, göra det här. De ställer upp på allt, de är där för varandra, de är helt fantastiska våra spelare, säger Holmberg.

Västerås har sedan tidigare säkrat förstaplatsen och uppflyttningen. Vilket lag som säkrar en kvalplats, Utsikten eller Öster, avgörs i den sista omgången på lördag nästa vecka.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.