A-
A+

Gängkriminella deltog i upplopp – tre anhållna

Ett våldsamt upplopp bröt ut under fredagskvällen i Göteborg. Arkivbild.
Ett våldsamt upplopp bröt ut under fredagskvällen i Göteborg. Arkivbild.
BrottTT

Ett bråk där uppemot 100 personer deltog urartade på fredagskvällen i Göteborg.

Vissa av de inblandade har kopplingar till kriminella nätverk, uppger polisen som inleder en så kallad särskild händelse eftersom man befarar ytterligare våld.

Annons

Annons

Initialt fick vi uppgifter om att det var omkring 40 personer inblandade. Men vi konstaterade på plats att det kunde handla om upp till 100 personer, säger polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr.

Händelserna tog sin början i stadsdelen Hjällbo redan vid 17-tiden på fredagen, och framåt midnatt hade ett 30-tal personer omhändertagits, de flesta i 20-årsåldern.

Det har förekommit uppgifter om att tillhyggen använts, eventuellt kniv, men det är inte något som vi kan bekräfta, säger Svedemyr.

Tre anhållna

Efter midnatt lugnade stämningen ned sig. Men polisen befarade på lördagen att våldet kunde blossa upp igen och inledde en särskild händelse, vilket innebär att kan resurser från andra delar av regionen kan kopplas in i mån av behov.

Under lördagen anhölls tre av de frihetsberövade personerna. Brottsrubriceringen är våldsamt upplopp.

De anhållna har varit drivande i det här upploppet. Sedan vet vi inte om fler brottsmisstankar kan komma. Vi lägger ett pussel av de uppgifter vi har fått in hittills, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen.

Annons

Annons

Gängkriminella närvarade

Det finns mycket material i form av övervakningsfilmer och vittnesuppgifter från platsen.

Vi har varit i kontakt med nyckelpersoner i området också, för att se om vi kan få någon hjälp. Men det råder viss tystnadskultur i de här kretsarna som gör det svårt att nå fram ibland, säger Christer Fuxborg.

Flera personer som identifierades vid upploppet är kända av polisen sedan tidigare.

Det var många tongivande personer från de olika nätverken som vi känner till sedan tidigare på plats. Men vad deras roll var i det hela vet vi inte än, säger Fuxborg.

Om de anhållna tillhör någon av de kriminella grupperingarna är ännu oklart.

Det finns ofta en historia bakom konflikterna här i Göteborg, det kan gå tillbaka flera år i tiden. Jag säger inte att det gör det i det här fallet, men vi tittar givetvis på vad som kan ligga bakom det här, säger Fuxborg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!