A-
A+

Gängmord belastar polisens kalla fall-grupper

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i region Syd. Arkivbild.
Kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i region Syd. Arkivbild.
BrottTT

Ouppklarade dödsskjutningar i kriminella miljöer belastar polisens kalla fall-grupper allt mer. Sedan 2015 står dessa ärenden för två tredjedelar av inflödet till de grupper som arbetar med äldre ouppklarade fall av dödligt våld, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Det blir komplext på ett annat sätt än vad, om jag uttrycker mig lite slarvigt, den mer traditionella typen av "kalla fall" har varit över åren, även om där också givetvis har funnits mord i kriminell miljö. Men det ger en ny karaktär på ärendena, säger Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i region Syd, till radion.

Antalet dödsskjutningar i kriminella miljöer har ökat stadigt och samtidigt har uppklarningsprocenten för den här typen av ärenden minskat.

Vissa av fallen som grupperna jobbar med i dag rör både mord på 1980-talet men också dödsskjutningar som skedde för bara fem, sex år sedan.

Enligt Mikael Rying, kriminolog vid polisen, är den här typen av ärenden mycket omfattande och svårlösta.

När så många ouppklarade fall av den typen hamnar på "kalla fall" så blir det tungt för dem att jobba med det, säger han, till Ekot.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.