A-
A+

Gasterminal i Finland ersätter rysk gas

Fossil gas står för cirka fem procent av den totala energiförbrukningen i Finland.
Fossil gas står för cirka fem procent av den totala energiförbrukningen i Finland.
EkonomiTT-AP

Ett fartyg för att ta emot flytande fossilgas (LNG) har anlänt till Ingå hamn väster om Helsingfors. Den flytande terminalen har hyrts in av Finland för att ersätta den gas som tidigare importerats från Ryssland.

Annons

Annons

Det 291 meter långa och 43 meter breda fartyget har en kapacitet på 68 000 ton flytande gas.

Fartyget kommer att ta emot och omvandla LNG till gas som sedan matas in i det finländska nätet för distribution främst till industrin samt energiproduktion. Terminalen väntas vara i drift i mitten av januari 2023.

Finland kommer permanent att fasa ut sitt beroende av rysk gas och kommer att avsevärt förbättra samhällets försörjningstrygghet, säger Olli Sipilä, vd för statliga Gasgrid Finland, som har hyrt in terminalen från amerikanska Excelerate Energy.

Terminalen kommer också att möjliggöra gasleveranser till de baltiska staterna och möjligtvis även till Polen genom en rörledning i Östersjön mellan Finland och Estland.

Ryssland stoppade gasleveranserna till Finland i maj. Anledningen var att Finland vägrat betala i rubel efter Rysslands invasion av Ukraina. Fram tills dess importerades nästan all gas från Ryssland.

Fossil gas står för cirka fem procent av den totala energiförbrukningen i landet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.