A-
A+

Gåta bakom vrakfynd löst – skepp identifierade

Insidan av skrovet på Apollo, ett av skeppen från 1648 som hittades utanför Vaxholm.
Insidan av skrovet på Apollo, ett av skeppen från 1648 som hittades utanför Vaxholm.
MarinarkeologiTT

Inget systerfartyg till Vasa, men däremot två skepp med koppling till en kunglig invasion. Marinarkeologer har slutligen lyckats lösa mysteriet bakom vrakfyndet utanför Vaxholm.

Annons

Annons

Annons

Annons

Vraks marinarkeologer Patrik Höglund och Jim Hansson med prover från vraket i Vaxholm.
Vraks marinarkeologer Patrik Höglund och Jim Hansson med prover från vraket i Vaxholm.

Hösten 2019 hittades resterna av två örlogsfartyg från 1600-talet utanför Vaxholm, öster öm Stockholm. Sedan dess har marinarkeologer på Vrak – Museum of Wrecks arbetat intensivt med att identifiera skeppen.

Först förde den enorma dimensionen på skrovens timmer tankarna till Vasas systerfartyg – som sänktes utanför Vaxholm – men dateringen stämde inte. Träprover och mätningar av däcksbalkar och spant ledde dock forskarna på rätt spår.

"Arbetet med att identifiera skeppen har varit ett riktigt mysterium att lösa och det är många bitar som måste falla på plats", säger Jim Hansson, marinarkeolog och projektledare för dykningarna, i ett pressmeddelande.

Skeppen har nu identifierats som örlogsfartygen Apollo och Maria från 1648, som avsiktligt ska ha sänkts vid Vaxholm år 1677. Fartygen fraktade trupper till Polen i samband med Karl X:s invasion och deltog även i slagen vid Mön 1657 och Öresund 1658.

Träproverna visade att eken som skeppen är byggda av hade avverkats under vintern 1646/47. Skeppen bör därmed ha byggts ett eller två år senare.

Med hjälp av mätningarna och digitala skisser kunde man jämföra fartygens uppskattade storlek med information i arkiven. Där såg man att Apollo byggdes i Wismar i norra Tyskland och att Maria byggdes på Skeppsholmen i Stockholm.

"Den typ av skepp som Apollo och Maria representerar har aldrig tidigare dokumenterats arkeologiskt och de har massor av kunskap att förmedla", säger Jim Hansson.

Vrak – Museum of Wrecks kommer att öppna för besökare efter sommaren på Djurgården i Stockholm.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!