A-
A+

Generalen som har tagit makten i Sudan

Generalen Abdel Fattah al-Burhan under en presskonferens på tisdagen.
Generalen Abdel Fattah al-Burhan under en presskonferens på tisdagen.
SudanTT-AFP

En maktspelare inom militären som helst undvek rampljuset.

Så beskrivs generalen Abdel Fattah al-Burhan, mannen som ledde måndagens militärkupp i Sudan.

Annons

Annons

Trots att han i praktiken har varit Sudans statsöverhuvud sedan 2019, då militären avsatte den auktoritäre ledaren Omar al-Bashir efter omfattande protester, har Abdel Fattah al-Burhan sällan synts framför kamerorna.

Men på måndagsmorgonen satt han där – mustaschprydd och klädd i militäruniform och grön basker – i ett tv-sänt tal och meddelade att övergångsstyret och regeringen hade upplösts efter en militärkupp.

Burhan är en högt rankad officer inom militären, men är egentligen bara en gammal soldat. Han har aldrig varit i rampljuset, har en anonym officer tidigare beskrivit honom.

Inblandad i Jemen

Abdel Fattah al-Burhan föddes 1960 i byn Gandatu, norr om huvudstaden Khartum, och studerade på Sudans militärhögskola innan han fortsatte studierna i Egypten och Jordanien.

Under en lång men anonym karriär sattes han under Omar al-Bashirs styre, inleddes 1989, på viktiga stolar inom militären.

Enligt sudanesiska medier och analytiker var det al-Burhan som koordinerade Sudans styrkor i samband med att landet gav sig in i kriget i Jemen, på den saudiskledda militärkoalitionens sida, 2015. Ett krig där minst 1 000 sudanesiska soldater har satt livet till.

Den sudanesiska radiostationen Dabanga, som grundades 2008 för att rapportera från den krigshärjade provinsen Darfur, uppger att al-Burhan dessförinnan deltog i striderna i Darfur.

Annons

Annons

Samarbete med Darfurmilis

Enligt historiken Willow Berridge hade al-Burhan ett nära samarbete med milisen Rapid Support Forces (RSF), som föddes ur den fruktade Janjawidmilisen, under kriget i Jemen.

Janjawidmilisen blev ökänd för sina övergrepp i samband med konflikten i Darfur, där uppåt 300 000 människor har dödats sedan 2003. Omar al-Bashir har åtalats för brott mot mänskligheten i Darfur av den internationella brottmålsdomstolen ICC.

Enligt Willow Berridge var det med RSF-milisens stöd som al-Burhan kunde bli de facto statsöverhuvud i Sudan 2019 i samband med att al-Bashir avsattes.

Sedan dess har al-Burhan stärkt Sudans relation till länder som USA och Israel.

Sudan blev självständigt från Storbritannien och Egypten 1956, för 65 år sedan. Enligt Jonas Horner vid tankesmedjan International Crisis Group har militären haft makten i landet under 52 av de 65 åren.

Som ordförande i landets styrande råd var tanken att al-Burhan skulle leda landet i en demokratiseringsprocess, planer som verkar ha grusats i samband med måndagens militärkupp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.