Georgia ger Biden guldläge

Demokraterna Jon Ossoff (t v) och Raphael Warnock har vunnit senatorsplatserna för delstaten Georgia konstaterar flera ledande mediebolag i USA.
Demokraterna Jon Ossoff (t v) och Raphael Warnock har vunnit senatorsplatserna för delstaten Georgia konstaterar flera ledande mediebolag i USA.
USATT

Joe Biden har väljarna i Georgia att tacka för att han kan börja regera med demokratisk majoritet i båda kamrarna i den amerikanska kongressen. Republikanernas fiasko i delstatens senatsval väcker intern kritik mot president Donald Trump.

Annons

Annons

Annons

Annons

Demokraternas glädjeyra över den dubbla segern i Georgia drunknade snabbt i rapporterna om de kaotiska scener som utspelade sig under onsdagseftermiddagen i Washington DC.

Trump-anhängarnas våldsamma angrepp på den amerikanska demokratins hjärta, Kapitolium, hjälper knappast presidenten att klamra sig fast vid makten. Efter att ha eggat upp dem med sina falska påståenden om att han bestulits på segern i presidentvalet skickade Trump till sist – när röken efter upploppen lagt sig på torsdagen – ut ett uttalande där han för första gången lovar ett fredligt maktöverlämnande.

Små marginaler

Och i och med att båda de republikanska senatorerna från Georgia, Kelly Loeffler och David Perdue, förlorar sina platser serveras Biden ett gyllene läge då han tar över makten den 20 januari.

Rösträkningen är visserligen inte helt klar. Men flera stora medier har slagit fast att demokraterna Raphael Warnocks och Jon Ossoffs försprång nu inte går att ta ikapp, även om segermarginalerna är små.

Därmed tippas vågskålen över i demokratisk riktning även i senaten – vilket gör att Bidens parti får kontroll över båda den lagstiftande kongressens kamrar. I senaten blir ställningen mellan partierna 50-50, men den tillträdande demokratiska vicepresidenten Kamala Harris får utslagsröst.

Det ger den tillträdande presidenten betydligt större chanser att få igenom sin politik.

Annons

Annons

Republikansk kritik

Sydstaten Georgia, som under två decennier lutat i republikansk riktning, har nu levererat två svidande nederlag för partiet inom loppet av två månader. Först president Trumps knappa förlust i delstaten i presidentvalet i november, och nu hans två lojala senatorers misslyckande.

I sina försök att ogiltigförklara Bidens seger har Trump haft stort fokus på just Georgia. I ett uppmärksammat telefonsamtal häromdagen försökte presidenten få Georgias delstatsminister att "hitta" så många röster som skulle behövas för att vända det resultat som redan säkerställts genom flera omräkningar.

Vissa republikaner skyller nu nederlaget i senatsvalet i Georgia på presidentens beteende.

"Han tryckte ner det republikanska valdeltagandet. Punkt slut", twittrar Matt Mackowiak, ordförande för republikanernas avdelning i Travis County i Texas, enligt AFP.

"Enorm katastrof med oöverskådliga skador för Republikanerna", tillägger Mackowiak.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons