A-
A+

Gerhardsson: "Går rakt in i fotbollshjärtat"

Sveriges förbundskapten för damlandslaget Peter Gerhardsson, mitten, här under sin tid som tränare i Häcken. Arkivbild.
Sveriges förbundskapten för damlandslaget Peter Gerhardsson, mitten, här under sin tid som tränare i Häcken. Arkivbild.
FotbollTT

Ett historiskt SM-guld till Häcken.

Hemma i soffan satt damlandslagets förbundskapten Peter Gerhardsson och jublade.

Det är så mycket känslor, säger den tidigare Häcken-tränaren.

Annons

Annons

Häcken firar att SM-guldet är klart efter 4–0 borta mot IFK Göteborg.
Häcken firar att SM-guldet är klart efter 4–0 borta mot IFK Göteborg.

En poäng krävdes för att säkra klubbens första SM-guld genom tiderna. Häcken tog tre efter förkrossande 4–0 borta mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi.

När guldet väl var hemma firade Gerhardsson, tränare för Häcken i åtta år (2009–2016), med familjen.

Det var stor glädje här i huset. Det är helt fantastiskt, säger han till TT.
Jag kom dit under en period när man var rädd för att åka ur varje år. Det var fantastiska människor att jobba med under de åtta åren jag var där. Klubben är byggd på bra människor runt omkring och man har fortsatt på den vägen. Det är en klubb som står för bra värderingar och man har byggt något över sikt. Det är en jättestor glädje, jag hade åtta av mina mest fantastiska fotbollsår i livet där.

Pennalism

När Gerhardsson tog över klubben inför säsongen 2009 lyckades klubben till slut etablera sig i landets högsta serie.

Jag fick jobba med värderingar som jag tyckte var fel. Jag kom ihåg att jag tog bort att de unga skulle samla in material, det var inget bra. Jag tog bort bötessystemet som man fortfarande säkert har i klubbar. Jag tyckte det var en form av pennalism att man skulle göra det, jag var mer intresserad av att prata med människorna om de kom för sent. Att ha bötessystem tyckte jag var förlegat.
Jag tog bort det här med anonyma enkäter som jag alltid irriterat mig på. Jag vill ha spelare som vågar stå för sina åsikter. De sista åren skrev ju spelarna i stort sett böcker, de hade förstått att det var för vår utveckling.

Förbundskaptenen, tog över damlandslaget i slutet av 2016, landar någonstans i tre ord när han ska försöka förklara varför Häcken är svenska mästare.

Jag såg en intervju med Samuel Gustafson, han sade tre ord om Häcken: Process, kreativitet och mod. Han sade också något om att Per Mathias Høgmo (Häckens guldtränare) är mer en ledare än en tränare och det tycker jag är oerhört viktigt i den fotbollsvärld vi lever i. Man glömmer bort ledarskapet och fokuserar mer på analyser och sådant. Alla de här värderingarna... jag blir bara så glad i hjärtat, det är så mycket av vad jag själv står för. Därför känns det extra roligt att man kan vinna på det här sättet, med kreativitet och mod.

Annons

Annons

"Underbart"

Gerhardsson fortsätter:

Jag vill också ha modiga spelare, modiga människor, för att våga ta beslut och inte gömma sig bakom något annat. Det tror jag genomsyrar hela föreningen.

TT: Är du förvånad över att Häcken är svenska mästare?

Inte så här efteråt, när Høgmo kom förra året blev jag glad att man tog dit honom. Erfarenhet och ledarskap är så viktigt, det är inget man bygger på några år. De tog en erfaren tränare som hade jobbat brett. Man har vunnit SM-guld på ett helt annat sätt, det går rakt in i mitt fotbollshjärta. Inte bara för att det är Häcken, utan sättet man gör det på, på och utanför plan. Det är underbart.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.