Gibrand hoppas på revansch i kock-EM

Sebastian Gibrand siktar på revansch i Bocuse d´Or – världens mest prestigefyllda tävling för kockar.
Sebastian Gibrand siktar på revansch i Bocuse d´Or – världens mest prestigefyllda tävling för kockar.
MatTT

Hårdträning sedan januari och en pandemi som såg ut att sätta stopp för allt. Men nu är det klart: prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d'Or Europe blir av – och för svensken Sebastian Gibrand blir det en viktig revansch.

Jag har höga förväntningar, säger han.

Annons

Annons

Team Sweden gör sin sista upplagning av tävlingsrätterna innan de packar ihop för avresa till Estland.
Team Sweden gör sin sista upplagning av tävlingsrätterna innan de packar ihop för avresa till Estland.
Commis Jakob Persson under de sista förberedelserna.
Commis Jakob Persson under de sista förberedelserna.
Jonas Dahlbom, coach för det svenska laget.
Jonas Dahlbom, coach för det svenska laget.

Vajande flaggor, medaljer och pallplats. I januari 2019 tog Sebastian Gibrand silver i Bocuse d´Or i franska Lyon, världens mest prestigefyllda kocktävling. På bilderna från dagen ler han glatt men inombords skavde andraplatsen, och det dröjde inte länge innan han bestämde sig: ett försök till.

Jag var inte så nöjd med min placering sist, när jag gick upp prispallen som tvåa så kände jag att jag skulle vilja se om jag klarar att vinna den här tävlingen. Det är otroligt roligt att få utmana världens bästa kockar, säger han.

Pandemin skapade problem

Men för att ta sig hela vägen tillbaka till Lyon måste han först klara av den europeiska uttagningen i Tallinn, varifrån de tio bästa lagen går vidare. En tävling som har skjutits upp både en, två och tre gånger på grund av coronapandemin.

Jonas Dahlbom, som är med som coach för det svenska laget, berättar att förberedelserna har blivit svårare på grund av pandemin.

Det har blivit lite struligt. Det är svårt att satsa 100 procent på något som man bara väntar på att de ska ställa in igen. Hela världen har varit ett frågetecken, säger han.
Men i slutet av sommaren sade vi att nu måste vi köra på, och nu har vi kommit fram till en jäkligt bra slutprodukt. Så det blev inte negativt i slutändan.

Tävlingen genomförs i mitt av oktober och förberedelserna har varit rigorösa. Tre dagar i veckan tränar Sebastian Gibrand med en personlig tränare, och utöver det har laget även en mental tränare. Dessutom blir det många, långa timmar i köket.

Normalt sett förbereder man sig i ett halvår, då man kör 12–14 timmar om dagen sex dagar i veckan. Nu har det blivit ännu längre, säger Gibrand.

Annons

Annons

"Allt handlar om planering"

På själva tävlingsdagen har kockarna 5 timmar och 35 minuter på sig att tillaga två rätter till 14 personer vardera. I år står estnisk vaktel på menyn, "en enkel uppgift" enligt Gibrand.

Den andra rätten däremot, estnisk havskatt, var klurigare.

Det blev en mycket svårare utmaning. Det är en fisk som är otroligt jobbig med texturen så jag kände på förhand att det skulle vara en tuff nöt att knäcka. Men vi knäckte den faktiskt, och nu känns det som vår mest intressanta rätt, säger han.

TT: Har du något matlagningstips som även amatörer kan ta till sig?

Allt handlar om planering. Planerar du din matlagning så kan du göra underverk, säger Sebastian Gibrand.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons