A-
A+

Giftig smog täcker Delhi – skolor stängs

En fågel kämpar sig igenom smogen över den indiska huvudstaden.
En fågel kämpar sig igenom smogen över den indiska huvudstaden.
IndienTT-AP

Delhis gator och hus täcks av en tjock, gulaktig dimma. Luftföroreningarna i Indiens huvudstad har nu nått hälsofarliga nivåer.

Annons

Annons

Jag känner att om jag stannade här i en månad så skulle jag bli inlagd på sjukhus, säger Rahul Azmera som bor i USA och är i Delhi för att besöka sina föräldrar.

Enligt Azmera är sikten i huvudstaden dålig på grund av all smog.

På fredagen stängdes fabriker och byggarbetsplatser igen, samtidigt som dieselfordon begränsades och vattenspridare sattes in i kampen mot smogen.

Dessutom har Delhis lokala regering beslutat att stänga grundskolor och begränsa utomhusaktiviteter för äldre barn. Föroreningarna anses allvarliga enligt det globala mätsystemet Air Quality Index, och ligger över tio gånger det som anses vara tröskeln för hälsofarliga nivåer.

Landets miljöminister Bhupender Yadav lägger skulden på brännandet av skörderester i den nordliga delstaten Punjab.

"Det råder inga tvivel om vilka som har förvandlat Delhi till en gaskammare", skriver han på Twitter.

Om inte föroreningsnivåerna sjunker till helgen så kan en större samhällelig nedstängning bli aktuell, enligt regeringen.

Indiens huvudstad – med runt 20 miljoner invånare – toppar de föga åtråvärda föroreningslistorna så gott som årligen. Situationen är vanligen som värst under vintern.

Premiärminister Narendra Modi har tidigare sagt att Indiens målsättning är att sluta addera nya växthusgaser till atmosfären till år 2070 – två årtionden efter USA:s utsatta mål.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.