A-
A+

Givarviljan oroar inför Syrien-konferens

En flyktingpojke från Syrien i ett läger i Bar Elias i Libanon. Arkivfoto.
En flyktingpojke från Syrien i ett läger i Bar Elias i Libanon. Arkivfoto.
SyrienTT:s korrespondent

Tio års krig i Syrien har förstört landet och otaliga människoliv. Frågan är om också givarviljan har drabbats när EU och FN nu kallar till ännu en biståndskonferens.

Annons

Annons

Sjuåriga Lara i ett flyktingläger i Idlib har aldrig upplevt fred. Kriget i hennes hemland började innan hon föddes.

Nu drömmer hon om någon annanstans.

Jag vill bo i ett annat land än Syrien, där det är säkert och där det finns skolor och leksaker. Det är inte säkert här, hundarna skrämmer mig och tältet är inte säkert, berättar Lara i en ny rapport från Rädda barnen.

I rapporten tecknas en bister bild av läget för de unga, med osäkerhet och trakasserier och utebliven utbildning.

"De här tio åren har kostat Syriens unga deras barndom. Världen får inte låta dem förlora också sin framtid", konstaterar hjälporganisationens regionalchef i Mellanöstern, Jeremy Stoner, i ett pressmeddelande.

Hopp om miljarder

Att världen ställer upp är dock inte givet. När EU och FN nu gemensamt anordnar sin femte stödkonferens för att få in pengar till hjälpandet av syriska flyktingar finns en klar oro över givarviljan.

En liknande givarkonferens för Jemen nyligen samlade bara in ungefär hälften av vad FN då hoppades på.

Nu är målet att få in minst 10 miljarder dollar – närmare 90 miljarder svenska kronor.

"Det har varit tio år av förtvivlan och katastrof för syrierna. Allt sämre levnadsförhållanden, ekonomisk nedgång och covid-19 har orsakat mer hunger, undernäring och sjukdomar", säger Mark Lowcock, chef för FN:s samordnande hjälporgan Ocha, i ett uttalande inför konferensen.

Annons

Annons

Ny flyktingström

Det webbhållna givarmötet inleddes under måndagen, men tar ordentlig fart på tisdagen under ledning av Lowcock och EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Vid 20-tiden på kvällen ska sedan EU:s krishanteringskommissionär Janez Lenarcic rapportera om hur mycket som samlats in.

EU och dess medlemsländer har varit den klart största hjälpgivaren till de krigsdrabbade i Syrien, med motsvarande nästan 250 miljarder kronor under de senaste tio åren.

FN varnar nu för risken för nya flyktingflöden in till Europa om inte ännu mer görs för de miljontals som befinner sig i läger i Turkiet, Jordanien och Libanon.

Det här är en klok investering. Om folk inte kan stanna kommer de att röra sig vidare. Man kan inte skjuta upp en kris, sade Achim Steiner från FN-organet UNDP på en presskonferens i torsdags, enligt nyhetssajten Euractiv.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!