A-
A+

Glas: "Det var sämsta tajmningen någonsin"

En glad Hanna Glas är tillbaka efter covid-19.
En glad Hanna Glas är tillbaka efter covid-19.
FotbollChester, TT:s utsände

Efter flera dagars covid-isolering är Hanna Glas tillbaka i Sveriges trupp.

Men det har varit några jobbiga dagar för högerbacken som började undra om hennes fotbolls-EM var över.

Det var den sämsta tajmningen någonsin, säger hon.

Annons

Annons

Hanna Glas klarade sig undan covid-kaoset i klubblaget Bayern München i våras. Hon blev inte heller smittad under sin semester före EM och 29-åringen hade till och med en förhoppning om att hon kunde vara immun.

Så var det inte.

Den svenska högerbacken började få lättare hosta och lite känning i halsen och i måndags testades hon positivt för covid-19.

Det var oerhört tungt. Man kände "varifrån kommer det här?". Vi har knappt träffat några, säger Glas.

Många frågor

Glas är vanligtvis gjuten i den svenska startelvan och med kvartsfinalen mot Belgien bara några dagar bort vid smittotillfället var frågorna många.

Hur länge är man positiv? Har jag gjort min sista match i EM? Det var oerhört tungt, säger hon.

Även Emma Kullberg (nu friskförklarad) och Jonna Andersson testades positivt för covid-19 tidigare i veckan. Och Glas berättar att det fanns en oro att fler i laget skulle smittas.

Det är såklart en oerhörd rädsla. Har jag smittat någon? Är det några nya fall? Det var en stress även fast man själv hade fått det. Det kan gå så oerhört fort och man vill inte att det ska vara något som förstör ett EM, säger hon.

Glas beskriver tajmningen som "den sämsta någonsin". Men i fredags kom till slut testsvaret hon i flera dagars isolering hade längtat efter.

Jag var så nervös. Natten innan (fredag) hade jag gjort ett test som var tunt positivt så jag hade förhoppningar. Jag vaknade mitt i natten, kunde inte sova och kollade på friidrotts-VM. När jag vaknade ville jag bara ta testet och då var det negativt, och sen testade jag negativt igen. Det var en sådan lättnad och glädje att se att det inte var två streck, säger hon.

Annons

Annons

Skrek till Jonna

Matchen mot Belgien fick hon följa från hotellrummet. Om det var nervöst för de svenska spelarna på planen var det kanske ännu värre för Glas.

Första halvlek kändes det som att de skulle vinna, men i andra halvlek kunde jag knappt sitta still. Jag satt på sängen, ställde mig på sängen, satt i fåtöljen och gick fram och tillbaka. Ju närmare man kom 90 minuter desto mer nervös blev jag, säger hon.

Hur Glas reagerade när Linda Sembrant satte det avgörande 1–0-målet på tilläggstid?

Jag bara ställde mig upp och skrek rätt ut. Sedan öppnade jag dörren och försökte skrika till Jonna (Andersson) på andra sidan korridoren. Man var bara så glad och kunde knappt fatta att det var sant, säger hon.

Hanna Glas lär med andra ord inte ha gjort sin sista match i EM. På tisdag väntar värdnationen England i semifinal och hon känner sig redo.

Kroppen känns ändå väldigt bra och pigg. Sedan känns det att man inte har tränat under några dagar, men kroppen har svarat bra och det är jag tacksam för, säger hon.

TT: Känner du att du kan starta?

Ja, det tycker jag.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.