Glas tillbaka men Rolfö missar EM-kvalet

Hanna Glas är tillbaka i landslagstruppen. Arkivbild.
Hanna Glas är tillbaka i landslagstruppen. Arkivbild.
FotbollTT

Hanna Glas är tillbaka men Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö missar EM-kvalmatcherna mot Lettland och Island.

Får förbundskaptenen Peter Gerhardsson som han vill missar duon även en festlig kväll när landslaget tar sig till slutspelet.

Vi kan avgöra det här på egen hand och bli klara för EM, säger han.

Annons

Annons

I normala fall ska Sverige besegra Lettland relativt enkelt på Gamla Ullevi den 22 oktober. Hemmamatchen mot Island fem dagar senare blir då en finalliknande uppgörelse om en direktplats till fotbolls-EM 2022. Efter att länderna spelat 1–1 i Reykjavik förra månaden, och i övrigt vunnit alla sina matcher, ligger Sverige och Island på samma poäng med tre omgångar kvar. Den som vinner returmötet i Göteborg kan alltså med största sannolikhet räkna hem gruppsegern.

Om vi först klarar av Lettland hamnar vi i ett läge där vi på egen hand kan bli klara för EM. Det känns skönt att gå till den här samlingen med chansen och möjligheten att avgöra det hela, säger Sverige förbundskapten Peter Gerhardsson.

Han har tagit ut en trupp utan överraskningar, och med få förändringar jämfört med förra samlingen. Men han kan glädjas åt att få tillbaka Bayern Münchens högerback Hanna Glas, vars återkomst gör att Göteborgs Emma Kullberg hamnar utanför truppen. Däremot saknas fortfarande Wolfsburganfallaren Fridolina Rolfö och Atlético Madrid-målvakten Hedvig Lindahl, som tvingas tacka nej på nytt.

Hanna är tillbaka och spelar för fullt. Hedvig och Fridolina är fortfarande skadade och inte tillgängliga, säger Gerhardsson.

Borta sju veckor

Fridolina Rolfö har inte spelat match sedan den 30 augusti. Då, i Champions League-finalen mot Lyon, åkte hon på en hjärnskakning som gör att hon fortfarande inte har börjat träna för fullt.

Gerhardsson säger att han inte själv vet hur långt ifrån comeback Rolfö är, men hoppas att hon kan vara med i den sista EM-kvalmatchen, borta mot Slovakien den 1 december.

Det är Wolfsburg som får uttala sig om det. Vi kan bara konstatera att hon inte är i kollektiv träning med laget än, och det var sju veckor sedan hon skadade sig, säger förbundskaptenen.
Vi hoppas naturligtvis att hon ska kunna vara redo till nästa landslagssamling, säger förbundskaptenen.

Annons

Annons

Varje mål räknas

Vid förlust mot Island får Sverige troligen nöja sig med en andraplats i gruppen. Då blir det till att vara en av de tre bästa grupptvåorna, eller att ta sig vidare via playoff, för att nå EM i England 2022. En ny oavgjord match mot Island skulle i stället kunna innebära att det blir en målskillnadsffär i kampen om gruppseger. Då blir även matcherna mot Lettland och Slovakien viktiga.

Att vinna med många mål kan vara avgörande, säger Gerhardsson.
Men är är det något vi har visat i matcher som mot Ungern borta (5–0), Ungern hemma (8–0) och Slovakien hemma (7–0) så är det att vi inte slutat spela. Vi har gjort mål och sett till att vi har en bättre målskillnad än Island nu. Och den vill vi gärna behålla.

Till kvalmatcherna mot Lettland och Island tillåts för övrigt fem byten, något Gerhardsson tackar för.

I vanliga fall måste du kanske ha åtta, nio, tio spelare som klarar 90 minuter, och det påverkar laguttagningen. Det här gör att vi kan starta med fler spelare som inte är hundraprocentiga och byta dem sedan, för att kanske vara redo för två matcher.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons