-
+

Göteborgs filmfestival invigs med förtröstan

Filmfestivalen i Göteborgs vd Mirja Wester och festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg hälsar publiken välkommen på nätet i år. Pressbild.
Filmfestivalen i Göteborgs vd Mirja Wester och festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg hälsar publiken välkommen på nätet i år. Pressbild.
FilmTT

Kulturminister Amanda Lind (MP) invigde den i år helt digitala filmfestivalen i Göteborg med tröstande ord till en filmbransch som gått på knäna det senaste året:

Er bekymmersamma situation är sedd. Vi står beredda att göra mer.

Annons

Annons

Amanda Lind liknar hela filmnäringens situation vid det vintermörker som för närvarande omsluter Göteborg.

Men som vi alla vet: i alla mörker finns det också stjärnor som ger oss ljus, och Göteborg Film Festival lyser upp våra mörker.

Kulturministern sade även att det kan komma att bli aktuellt med ytterligare stöd till filmbranschen.

Trots att besökarna inte släpps in i salongen på biografen Draken är mycket ändå sig likt på den 44:e upplagan av filmfestivalen i Göteborg. Filmer ska ha premiär – i år 70 stycken – och människorna bakom filmerna ska delta i djupgående samtal.

Allt detta kommer festivalbesökarna kunna ta del av digitalt, och för några få filmälskare blir upplevelsen också fysisk. Social distansering är temat på årets festival, och för att förstärka temat genomförs ett fåtal fysiska visningar på tre isolerade platser.

Bland annat kommer en person väljas ut för att under en vecka isoleras och frossa film i fyren Pater Noster på den karga och vindpinade ön Hamneskär i Bohuslän.

De övriga två platserna där utvalda personer får uppleva ensambio är mitt i arenan på Scandinavium och på biograf Draken.

Festivalen pågår fram till den 8 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss