Grammy Awards byter namn på världsmusikpriset

Angélique Kidjo fick en Grammy för bästa världsmusikalbum 2015. Arkivbild.
Angélique Kidjo fick en Grammy för bästa världsmusikalbum 2015. Arkivbild.
MusikTT

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Den amerikanska galan Grammy Awards byter ut titeln på kategorin "best world music" till "best global music", alltså från världsmusik till global musik, rapporterar The Guardian. Enligt Recording Academy, som står bakom galan, gör man det för att undvika rasistiska och koloniala associationer.

Arrangörerna skriver i ett uttalande att man har haft diskussioner med både artister, musikexperter och lingvister och kommit fram till att det var dags att uppdatera begreppet.

Termen världsmusik myntades i Storbritannien 1987 för att särskilja och marknadsföra musik gjord av artister som inte kom från rika länder i västvärlden. Kategorin introducerades på Grammygalan 1992 och priset har tagits emot av artister som indiske Ravi Shankar, brasilianske GIlberto Gil och Angélique Kidjo från Benin i Västafrika.

På sistone har även termen "urban" för att beskriva musik gjord av svarta artister blivit mindre populär och Grammygalan har i år ändrat namnet på kategorin för "best urban contemporary album" till "best progressive r'n'b album".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons