A-
A+

Gränsen på glänt – drygt 400 har lämnat Gaza

Flera hundra personer väntar på att få korsa gränsen från Gaza till Egypten via övergången i Rafah.
Flera hundra personer väntar på att få korsa gränsen från Gaza till Egypten via övergången i Rafah.
MellanösternTT

För första gången sedan Gazakrigets början har gränsen öppnats på glänt för evakueringar.

Skadade palestinier och flyende utlänningar har anlänt i Egypten, rapporterar journalister på plats, men väntan är lång och arbetet går långsamt.

Ambulanserna radar upp sig vid gränsövergången Rafah.
Ambulanserna radar upp sig vid gränsövergången Rafah.

Cirka 90 skadade personer ska under onsdagen föras från Gaza till sjukhus på norra Sinaihalvön, uppger egyptiska källor för nyhetsbyråer. Dessutom väntas omkring 545 utlänningar och personer med dubbelt medborgarskap få lämna Gaza via gränsövergången Rafah.

Klockan 16.30, lokal tid, hade enligt AFP 335 personer med utländska medborgarskap och samt 76 skadade korsat gränsen.

Enligt BBC:s reporter på plats arbetar bara en enda palestinsk gränsvakt med att kontrollera passen för dem som köar för att ta sig över gränsen.

Inga svenskar

Avtalet personer som ska få lämna Gaza uppges ha medlats fram av Qatar med stöd av USA. Det är första gången sedan terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober som människor tillåts lämna Gazaremsan. Enligt CNN hoppas USA att runt 5 000 utländska medborgare ska kunna lämna Gaza vid Rafah.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) säger till TT att han inte har några uppgifter om att svenska medborgare ännu har kommit till Egypten från Gaza.

Om det finns möjlighet för svenskar att komma ut har jag ingenting nytt att säga om just nu, säger han.

Utrikesdepartementet bedömer att omkring 400 svenskar befinner sig i Gaza.

UD skrev tidigare på onsdagen till TT: "När UD får kännedom om att svenskar kan ges möjlighet att lämna via gränsen mot Egypten kommer vi att kontakta svenskar i Gaza som uttryckt önskan om att lämna". Departementet uppgav vidare att svenska ambassaden i Kairo är redo att ge konsulärt stöd.

Norska UD: Avvakta

Hur kontakten med utlänningar i Gaza fungerar är högst osäkert, eftersom telekommunikationerna ofta är helt kapade. Enligt AFP uppger det palestinska telekombolaget Paltel att såväl telefon- som internetuppkopplingar sakta håller på att återställas.

Sammanlagt tros det handla om tiotusentals eller hundratusentals människor som vill fly krigskaoset i Gaza.

Men förloppet befaras kunna förbli väldigt långsamt – både Israel och Egypten är extremt noga med att inga stridande eller andra extremister från Gaza släpps igenom.

Flera länders utrikesdepartement har uppmanat sina medborgare som befinner sig i Gaza att bege sig till Rafah, men liksom Sverige manar Norge sina medborgare att avvakta.

"Vi har inte fått besked om att norska medborgare finns med på listor över personer som kan korsa gränsen vid Rafah i dag", är beskedet till nyhetsbyrån NTB.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.