A-
A+

Gränskontroller och alkoholstopp i Finland

Statsminister Sanna Marins regering har dragit i nödbromsen och återinför restriktioner för restauranger, publikevenemang och gränskontroll. Arkivbild.
Statsminister Sanna Marins regering har dragit i nödbromsen och återinför restriktioner för restauranger, publikevenemang och gränskontroll. Arkivbild.
FinlandTT

Nya restriktioner införs i Finland för att bromsa spridningen av virusvarianten omikron. Restauranger måste bland annat stänga tidigare och gränsbevakningen återupptas, rapporterar Yle.

Annons

Annons

I Finland påbörjas nu en åtstramning som i detalj innebär att från och med julafton måste restauranger och caféer stänga klockan 22 och alkoholförsäljning förbjuds efter klockan 21.

Från den 28 december tidigareläggs stängningen ytterligare till klockan 18 med stopp för alkoholförsäljning klockan 17.

På barer och nattklubbar får endast hälften av platserna användas. För restauranger gäller 75 procent. Begränsningarna ska gälla i tre veckor.

Publikevenemang utan sittplatser förbjuds helt, men bibliotek och biografer kan hållas öppna. Högskolor och universitet rekommenderas att bedriva distansundervisning, men grundskolorna hålls öppna.

Skolor ska ges möjlighet att rekommendera munskydd för barn från första klass.

Enligt ansvarig minister ska det vara möjligt att besöka kyrkan under julen.

Finland återupptar gränsbevakningen och kräver negativt testresultat eller att man har tillfrisknat från covid-19 under de senaste sex månaderna. Invånarna i gränsområdena mot Sverige och Norge tillåts korsa gränserna med vaccinationsintyg eller covidpass.

Social- och hälsovårdsdepartementet kommer att rekommendera vaccin till barn från fem års ålder, enligt säkerhetschefen Taneli Puumalainen.

Vid ett extrainsatt möte på onsdagen ska ansvarig minister ta ställning till förslaget. Ministern ska även ta ställning till om laboratorieskötare, närvårdare (motsvarar ungefär en specialiserad undersköterska) och primärvårdare ska kunna ge vaccin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.