Gräver upp coronadöda – för att begrava om

Familjen till en person som avlidit i covid-19 på begravningsplatsen utanför Najaf. Bilden är från i juli.
Familjen till en person som avlidit i covid-19 på begravningsplatsen utanför Najaf. Bilden är från i juli.
IrakTT-AFP

Utrustade med skyfflar och träkistor har hundratals irakiska familjer begett sig till en begravningsplats utanför Najaf. De är där för att gräva upp sina anhöriga som dött i covid-19 – och begrava om dem där familjen ligger.

Annons

Annons

Ljudet av gråt och böner blandas med klinket från spadar och hackor. På coronabegravningsplatsen i öknen utanför irakiska Najaf råder febril aktivitet.

Sedan restriktionerna för begravning av personer som avlidit i covid-19 lättats har irakiska familjer börjat vallfärda i hundratal till sina anhörigas gravar, för att gräva upp kropparna och återbegrava dem på en vanlig begravningsplats.

Mohammad al-Bahadli står och gräver i den heta ökensanden med sina bara händer för att hitta sin fars kropp.

Nu ska han äntligen få vara med vårt folk, vår familj, på den gamla kyrkogården, säger 49-åringen, ackompanjerad av snyftningar från släktingar.

Förbjudet flytta kroppar

Under pandemins inledning förbjöds konventionella begravningar av covid-19-döda, och en särskild begravningsplats av enklare sort inrättades utanför Najaf i mellersta Irak, en helig stad för shiamuslimer. Bara en anhörig fick närvara vid jordfästningar, som ofta ägde rum mitt i natten. Här ligger såväl shia- som sunnimuslimer, och kristna.

Det har även varit förbjudet att flytta kroppar från Najaf och återbegrava dem i familjegravar, då myndigheterna befarat att döda kroppar kan sprida viruset. Men den 7 september tillkännagavs att covid-19-döda nu skulle få grävas upp och flyttas, i de fall då familjen så önskar.

Annons

Annons

Skyfflar och hinkar

Många av dem som ligger på begravningsplatsen utanför Najaf kommer från andra delar av landet.

Han begravdes så långt hemifrån. Jag är inte säker på att det gjordes enligt alla religiösa regler, säger al-Bahadli om sin 80-årige far.

Bland gravarna flockas irakier som tagit med sig egna skyfflar, hinkar för att transportera bort sand, och nya träkistor för att bära de döda. Någon sjukvårdspersonal, som skulle kunna säkerställa att uppgrävningarna sker på rätt sätt, syns inte till, enligt nyhetsbyrån AFP:s korrespondent.

I flera fall har folk grävt på fel ställen, och hittat kvarlevorna av en ung man i stället för en äldre mor – eller en tom kista. Andra kroppar har inte svepts i begravningsskrud, något som väckt vrede mot den shiamilis som skött begravningarna, då en sådan krävs enligt islam.

WHO: Låg risk

Riskerna att smittas av covid-19 vid hantering av mänskliga kvarlevor är låg, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Beskedet, som gavs tidigare i september, bidrog till den irakiska omsvängningen, även om myndigheterna underströk att kroppar bara får flyttas av "specialiserade sjukvårdsteam".

Abdallah Kareems bror Ahmed avled i sviterna av en covid-19-infektion. Familjen har valt att låta Ahmed ligga kvar här på begravningsplatsen utanför Najaf, 23 mil från hemmet i Muthannaprovinsen, eftersom de är rädda att det skulle bryta mot religiösa påbud att begrava om honom.

Dödgrävarna har varken rätt expertis eller rätt utrustning, konstaterar Abdallah.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons