A-
A+

Gravid fick för mycket dropp – barnet dog

En anmälan har lämnats in till Ivo efter att ett barn dött i samband med en förlossning på Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
En anmälan har lämnats in till Ivo efter att ett barn dött i samband med en förlossning på Östra sjukhuset i Göteborg. Arkivbild.
VårdTT

En gravida kvinnan fick värkstimulerande dropp för att sätta i gång förlossningen, men barnet dog. Nu har sjukhuset i Göteborg gjort en lex Maria-anmälan, rapporterar Göteborgs-Posten.

Annons

Annons

Det var i april som kvinnan kom till Östra sjukhuset i Göteborg eftersom hon led av graviditetshypertoni, vilket innebär högt blodtryck. Till följd av detta ansåg man att förlossningen skulle komma i gång och därför togs beslut om att tillsätta värkstimulerande via dropp.

Men den önskade effekten uteblev och därför ökades dosen. En stund senare gjordes en ny riskbedömning som visade att värkarbetet var överstimulerat och att barnet var illa däran. Då beslutades om ett akut kejsarsnitt.

Barnets liv gick dock inte att rädda och 25 minuter efter kejsarsnittet dödförklarades det.

I anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som lämnades i december, pekar ansvarig läkare bland annat på att det inte gjordes något ny riskbedömning i samband med personalens skiftbyte, trots indikationer om att så borde ha skett. Det ska inte heller ha funnits någon tidsplan för hur länge det värkstimulerande droppet skulle användas.

”Efter händelsen har rutiner setts över och förändrats och arbete med riskbedömningar följs upp”, skriver chefsläkare Anneli Fagerberg, som står bakom anmälan, i ett mejl till GP.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.