A-
A+

Greta Thunberg: Trött på tomma ord

Greta Thunberg talar i Milano.
Greta Thunberg talar i Milano.
ItalienTT-AFP-Reuters

Tusentals ungdomar och högt uppsatta politiker samlas i Milano i Italien inför FN:s klimatkonferens i Skottland i november. Den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg dömde i ett tal ut regeringar för vad hon anser vara tomma ord.

Annons

Annons

Thunberg har inga stora förväntningar inför FN:s klimatmöte och anser att det mesta politiker levererar i klimatfrågan är tomma ord.

Det finns ingen planet B, det finns ingen planet bla, bla, bla, sade hon med syftning på ett tidigare klimattal av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Det här är allt vi hör från våra så kallade ledare: ord, ord som låter bra men hittills inte har lett till handling, våra förhoppningar och drömmar dränkta i deras tomma ord och löften, fortsatte Thunberg.

Vanessa Nakate, klimataktivist från Uganda, upprepade Thunbergs budskap.

Hur länge måste barn gå och lägga sig hungriga för att deras jordbruk har spolats bort, för att grödorna har torkat på grund av extremvädret?, frågade hon och fortsatte:
Världsledarna ser det här hända och tillåter det att fortsätta.

Ska ge klimatförslag

Bland de tusentals unga som samlas i Milano är det omkring 400 från 190 länder som under tre dagar ska ta fram förslag emot global uppvärmning.

Förslagen granskas sedan av klimat- och energiministrar som även de samlas i Milano i veckan inför klimatkonferensen i Glasgow den 1–12 november. De bästa förslagen ska vaskas fram för att tas upp på klimatkonferensen.

Klimatkonferensen i Glasgow, COP26, ses som viktig för att realisera Parisavtalet från 2015. Länder som ratificerat Parisavtalet har förbundit sig att försöka begränsa den globala uppvärmningen till under 2 grader. Hur det ska gå till i praktiken är ännu inte klart.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.