A-
A+

Griners överklagan avslås – kvar i Ryssland

Brittney Griner var med på videolänk när hennes överklagan togs upp i rätten.
Brittney Griner var med på videolänk när hennes överklagan togs upp i rätten.
BasketTT

Basketspelaren Brittney Griners överklagan av sin nioåriga fängelsedom i Ryssland avslås av domstol. Griners hopp står nu till att USA och Ryssland når en överenskommelse.

Annons

Annons

På videolänk från arbetslägret där hon hålls fängslad fick Griner än en gång lägga fram sitt fall för den ryska domstolen.

Jag hoppas verkligen att rätten ändrar den här domen för det har varit väldigt, väldigt påfrestande och väldigt traumatiskt, sade hon.

Men rätten gick inte på 32-åringens linje och avslog överklagan. Det slogs dock fast att varje dag Griner suttit frihetsberövad mellan gripandet och rättegången ska räknas som en och en halv dag.

Spelade i Ryssland

Griner var, precis som tidigare år, i februari på väg till sitt ryska lag för att spela i den ryska ligan under WNBA:s säsongsuppehåll. Men inget annat blev som vanligt med den här säsongen.

Fyra behållare med cannabisolja i bagaget ställde hela världen på ända för den dubbla OS-guldmedaljören. Griner greps på flygplatsen och dömdes till nio års fängelse, som hon just nu avtjänar i ett arbetsläger.

Hennes advokater menar att straffet var för strängt då personer som dömts för liknande brott får omkring fem års fängelse och ungefär en tredjedel av dem beviljas villkorlig frigivning. Domen överklagades därför men enligt hennes advokater var Griner inte inställd på ett mirakel (en friande dom), men hoppades att få straffet kortat.

Griner har hävdat att hon inte visste att det hon gjorde var olagligt och att cannabisoljan är utskriven av läkare.

USA:s president Joe Biden har tidigare sagt att fängelsedomen mot Griner "är en påminnelse av vad världen redan vet: att Ryssland felaktigt fängslat Brittney".

Annons

Annons

Stöttas av lagen

Stödet för Griner har varit stort i USA.

Precis efter den första domen, före WNBA-matchen mellan Connecticut och Phoenix, möttes båda lagen vid mittlinjen. Därefter ställde sig spelare och tränare med armarna runt varandra under tystnad. Tystnaden varade sedan i 42 sekunder. Griner spelade i just tröjnummer 42 i Phoenix.

Och när USA inledde VM med att besegra Belgien med 87–72 valde de amerikanska spelarna att hedra sin lagkompis. Ingen i laget bar tröja nummer 15, för att visa respekt för Griner.

Enligt AP har ett fångutbyte mellan Ryssland och USA diskuterats, där Griner och landsmannen Paul Whelan, som dömts till 16 års fängelse för spioneri, ska bytas mot vapenhandlaren Viktor Bout som sitter fängslad i USA. Ryssland har sagt sig villiga att förhandla men än så länge har inga detaljer offentliggjorts.

Skarpt uttalande

Vita huset reagerar på dagens utslag med ett skarpt formulerat uttalande från den nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan.

"Vi är medvetna om nyheten från Ryssland att Brittney Griner kommer att fortsätta att vara olagligt fängslad under outhärdliga omständigheter efter att ha tvingats genomgå ytterligare ett skenrättsligt förfarande i dag. President Biden har varit väldigt tydlig med att Brittney borde släppas omedelbart. Under de senaste veckorna har Biden-Harris-administrationen fortsatt att engagera sig med Ryssland genom alla tillgängliga kanaler och göra allt för att få hem Brittney såväl som för att stödja andra amerikaner som fängslats i Ryssland, inklusive medfången Paul Whelan. Presidenten har visat att han är villig att gå extra långt och fatta tuffa beslut för att ta hem amerikaner, vilket hans administration framgångsrikt har gjort från länder runt om i världen. Administrationen håller regelbunden kontakt med representanter för familjerna och vi fortsätter att beundra deras mod med tanke på dessa ofattbara omständigheter."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.