Gripanden av oppositionspolitiker i Tanzania

Oppositionspolitikern Tundu Lissu har gripits i Tanzania, enligt hans parti Chadema.
Oppositionspolitikern Tundu Lissu har gripits i Tanzania, enligt hans parti Chadema.
TanzaniaTT-AFP

Flera politiker i Tanzania har gripits – däribland även oppositionens främste presidentkandidat Tundu Lissu under ett par timmar – inför planerade protester mot resultatet i onsdagens val som oppositionen anser var riggat.

Annons

Annons

Tundu Lissu, från partiet Chadema, var huvudmotståndare till den sittande presidenten John Magufuli i valet. Enligt det officiella valresultatet fick Magufuli 84 procent av rösterna medan Lissu fick nöja sig med 13 procent.

Magufulis parti, socialistiska Revolutionära partiet (CCM), fick också 97 procent av platserna i parlamentet.

Det fanns få utländska valobservatörer på plats under valet och de flesta utländska medier nekades bevaka det på fastlandet.

Frisläppt igen

Chadema och det andra oppositionspartiet, ACT-Wazalendo, har uppmanat omvärlden att inte godta valkommissionens officiella resultat.

Lissu och Freeman Mbowe, ordförande i Chadema, liksom andra oppositionella har även manat till landsomfattande demonstrationer och krävt att nya val hålls.

Nu uppger Chadema att den 52-årige Tundu Lissu sattes bakom lås och bom på måndagen. Senare skrev dock partiet på Twitter att han släpptes igen "efter att ha förhörts i två timmar".

Annons

Annons

"Kriminella aktiviteter"

Polisen har ännu inte kommenterat gripandet. Däremot klargör polisen att Freeman Mbowe, är gripen.

Vi grep fyra personer, däribland Freeman Mbowe, i går kväll och i morse grep vi tre andra, säger Lazaro Mambosasa, polischef i storstaden Dar es-Salaam.
Vi grep dem under ett möte för att organisera protesterna, vilka redan hade förbjudits, fortsätter han.

Dessa sju gripna, utöver Tundu Lissu, sitter ännu inlåsta. Polischefen Mambosasa hävdar att dessa sju "erkänt att de organiserade kriminella aktiviteter som att sätta bensinstationer, marknader, fordon och några regeringskontor i brand".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons